Pilonnen uitzetten voor de veiligheid. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Pilonnen uitzetten voor de veiligheid. FOTO'S TIES STEEHOUWER

Leerlingen basisschool De Hoeksteen dolblij weer op school te zitten

ZEVENBERGSCHEN HOEK – Hoe gaat het op de 22 basisscholen in de gemeente Moerdijk tijdens de Corona crisis zullen veel lezers zich afvragen? Misschien niet door de ouders van de leerlingen van deze scholen omdat die door de directies en de leerkrachten ongetwijfeld voldoende zullen worden bijgepraat.


 We namen een kijkje in een van deze basisscholen en kozen de school helemaal in het oosten van de gemeente De RKBS de Hoeksteen in Zevenbergschen Hoek. Deze school is aangesloten bij de stichting De Waarden en vormt met de Klaverhoek in Moerdijk een leergemeenschap.

Geen afscheid

Directeur Peter van Hassel reageerde op de site van de school met een schrijven om iedereen een hart onder de riem te steken. Vooral de sluiting van de school ging hem aan het hart schreef hij. “Hoewel de beslissing volledig te begrijpen was en we dit ook wel zagen aankomen, was het toch moeilijk om plotsklaps een hele verandering in het dagelijkse, schoolse leven te realiseren. En bovenal, we konden geen afscheid meer nemen van al onze kinderen”. 

De leerkrachten en kinderen moesten overschakelen op thuisonderwijs. “Vol bewondering zie ik dat ouders, kinderen en leerkrachten allemaal hun uiterste best doen om het thuisonderwijs te realiseren. Daarvoor een heel groot compliment van mij voor jullie allemaal”.

Op de step

Een bezoek aan de school afgelopen vrijdag een half uurtje voor de aanvang van de lessen leert dat alles bij de school en erin op rolletjes verloopt. Veel kinderen komen op de step naar school en gaan rustig één voor één de school in. Na de pauze moeten ze voor de ingang in afgebakende vakken wachten om naar binnen te gaan. 

Oma en opa Ackermans hebben van de voren een gedeelte van de stoep af laten zetten met oranje pilonnen. “Dit doen we omdat veel ouders hun auto vlak bij de ingang zetten en dat willen we zo voorkomen”. Ze worden door enkele leerlingen ijverig geholpen met het wegzetten.

Thuisonderwijs

Eenmaal binnen vertelt leerkracht en vertrouwenspersoon Ester van Amelsvoort dat het hele team van de school er meteen vanaf het begin in is gesprongen om het thuisonderwijs zo goed als mogelijk te laten verlopen. “We kregen vanuit het bestuur protocollen zodat we al in de vakantie ons voor konden bereiden en we hielden contact met elkaar via beeldbellen”. Zij vertelt dat ook de contacten met de ouders prima verliep. “De kinderen kregen les via hun Chromebook en omdat ze dat al in de school gewend waren liep dat ook allemaal prima. Ook de fabrikanten van lesmaterialen hebben goed op de nieuwe situatie ingespeeld”. 

Amelsvoort benadrukt wel dat hoewel het erg belangrijk is dat de leerlingen geen achterstand op zouden lopen “het vooral voor ons en de kinderen belangrijk is dat alle leerlingen goed in hun vel zouden blijven zitten. “We praten dus veel met de kinderen omdat we merkten dat ze de hele situatie erg verontrustend vonden. Ze waren dan ook erg blij dat ze elkaar weer zagen deze week”.

Hele dagen

De Hoeksteen koos na de gedwongen sluiting van de school voor hele dagen onderwijs verdeeld over twee dagen met halve klassen. “Dit hebben we gedaan om de verkeersdrukte zo veel mogelijk te vermijden. We laten dan ook geen andere mensen in de school toe. De ouders geven hun kinderen bij de ingang af en ook laten we geen anderen dan de kinderen op het schoolplein toe”. 

Amelsvoort vertelt dat de onderwijskrachten en de kinderen er naar uit kijken tot alles weer normaal is. “Het afstand houden is nu erg moeilijk. De kinderen even knuffelen is er niet bij en zelfs een verbandje aanleggen kan niet” Naast alle kommer en kwel heeft ze ook positieve dingen ontdekt. “Zo helpen de kinderen elkaar veel meer dan vroeger en troosten ze elkaar”. Aan het eind van het gesprek zegt ze: “We zijn deze periode goed doorgekomen, zowel de leerkrachten als de 128 kinderen zijn fit. Al maken ze zich wel zorgen dat het kamp of de musical misschien niet door kunnen gaan”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES