Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Pontjes Anna en Lucretia gaan varen, veerpont Fort Sabina blijft aan de kant

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – Twee van de drie veerpontjes keren zaterdag terug in de vaart. Het gaat om veerponten Anna en Lucretia. “Wel laten we een beperkt aantal mensen aan boord”, vertelt Caroline van Wijngaarden van de veerdienst Anna. Deze boot vaart tussen Numansdorp, Willemstad en Moerdijk. De Lucretia pendelt tussen onder meer Moerdijk en Strijensas.

De schippers van de Anna en Lucretia werken samen. Zij laten een beperkt aantal mensen toe aan boord. Per overtocht is er ruimte voor ongeveer zeven personen. Wie het veer betreedt, is verplicht om een mondkapje te dragen. “We verkopen die eventueel ook aan boord”, geeft Van Wijngaarden aan. 

Mondkap verplicht

De regels voor de veerponten zijn niet helemaal helder. Daarom besloten de veerdiensten om een mondkap verplicht te stellen. Verder vragen zij alle fietsers om de regels van het RIVM in acht te nemen en afstand te houden. Van Wijngaarden verwacht zaterdag nog geen drukte: “Er wordt veel wind voorspeld, niet echt fietsweer.”

De pont van Waterpoort Rondvaarten blijft voorlopig aan het anker liggen. Deze boot pendelt normaal tussen Dinteloord, Fort Sabina (Heijningen), Willemstad en Ooltgensplaat. Eigenaar Reinier van der Zee vindt het niet verantwoord om te gaan varen: “Wij wachten nog even en kijken de komende weken aan. Met de anderhalve meter regel kunnen wij de veiligheid niet garanderen. Negentig procent van onze klanten is ouder dan 65 jaar. Als er maar één bijzit met corona, gaat besmetting razendsnel. Ook is het voor ons niet rendabel om nu te gaan varen.”

Hij durft nog geen uitspraken te doen of de pont tussen Dinteloord, Heijningen en Willemstad überhaupt nog gaat varen deze zomer: “We weten niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief