Marijn Koevermans ontvangt van wethouder Van Dorst de spullen die hem moeten helpen bij het weghalen van zwerfvuil.
Marijn Koevermans ontvangt van wethouder Van Dorst de spullen die hem moeten helpen bij het weghalen van zwerfvuil. (Foto: Ties Steehouwer)

Gemeente Moerdijk helpt Martijn Koevermans in strijd tegen zwerfvuil

KLUNDERT - Recentelijk schreven wij over Martijn Koevermans die, vaak met zijn vader Paul, de bermen van de Moerdijkse wegen afstruint om zwerfvuil weg te halen. Hun werk voor de gemeenschap leverde het tweetal niet alleen een flinke schouderklop op van wethouder Jac van Dorst. Laatstgenoemde overhandigde het stel onlangs namelijk ook enkele attributen die hun vrijwilligerswerk moeten vergemakkelijken: veiligheidshesjes, op afstand bedienbare grijpers, werkhandschoenen én een handgreep voor een vuilniszak.


Vader en zoon Koevermans vertellen erg blij te zijn met de aandacht en de hulpmiddelen, maar in hun woorden klinkt ook enige frustratie door. Deze wordt gedeeld door Jac van Dorst. De wethouder vertelt het erg fijn te vinden dat de vrijwilligers aan de slag zijn gegaan, maar dat de verantwoordelijkheid voor de troep langs de weg toch echt bij de burgers van de gemeente zelf ligt. “Wij als gemeente doen er echt alles aan om rommel langs de weg te voorkomen. We controleren regelmatig bij en rond de containers welke zijn bedoeld om het afval te scheiden. Soms staat er echter platglas bij dat niet in de gaten past en omdat dat vaak kapot gaat, levert dat voor kinderen en huisdieren gevaarlijke situaties op. Onverantwoord gedrag noem ik het."

Wietzakjes

Als reactie op zijn woorden laat Paul Koevermans enkele foto’s zien met daarop hele achtergelaten meubilair. Via onder andere Facebook krijgen de Koevermansen veel positieve reacties. Tijdens een livestream enkele weken terug kreeg Van Dorst van Anita Stoop de vraag of de gemeente niet kon zorgen voor de nu aan het tweetal uitgereikte spullen. De positieve reacties op hun vrijwilligerswerk komen vaak ook van de weggebruikers, vertelt Martijn Koevermans. “Veel opgestoken duimen en veel gezwaai,” zegt hij met een lach. “Maar van wie? Ik zou het niet weten”. Hij vraagt zich hardop af of het geen idee is om bankjes bij het Suikerpad weg te halen. “Het is daar dweilen met de kraan open. Ik kan daar wel elke dag langs gaan om snoepzakjes, papier en zelfs wietzakjes weg te halen.”

Ergernis

Van Dorst vertelt dat de rommel hem ook ergert, maar bankjes weghalen?” Nou, nee, dat doen we niet”. Wel zijn hier en daar die weggooitrechters verwijderd. “Daar werden vaak volle zakken huisvuil in gegooid. En nadat wij er een stalen kruis hadden ingelast, werden de volle zakken er zelfs ingeperst. En krijg ze daar dan maar weer eens uit.” Hij erkent dat de rotzooi langs de wegen en in het groen een probleem is, maar: “We geven de moed niet op en gaan ervoor om de burgers niet alleen een mooie maar ook een schone gemeente te bieden.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>