Directeur Frédérique Assink neemt afscheid van bibliotheek
Foto: Remko Vermunt

Directeur Frédérique Assink neemt afscheid van bibliotheek

ZEVENBERGEN - Bibliotheek West-Brabant heeft vanaf nu een nieuwe bestuurder. Frédérique Assink heeft donderdag op gepaste wijze afscheid genomen van ‘haar’ bibliotheek. Jarenlang was ze als bestuurder verbonden aan de bibliotheek VANnU en na de fusie met Bibliotheek Markiezaten werd zij hét gezicht van de bibliotheek West-Brabant. Maar, ze gaat met pensioen en daarom heeft ze afgelopen week symbolisch de sleutel overgedragen aan Roos Herman die sinds 1 september officieel in dienst is.


Ruim elf jaar geleden begon Frédérique Assink als bestuurder van de bibliotheek. “Destijds werd aan mij gevraagd: ‘Denkt u dat er over tien jaar nog boeken zijn?’. Ik mag hopen van wel, antwoordde ik toen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er een wereld is zonder boeken, maar de digitale wereld gaat natuurlijk wel steeds verder en daar moeten we in mee”, stelde Assink tijdens haar afscheidsbijeenkomst. De hal van de bibliotheek zat dan ook vol met (oud-)collega’s, partners, wethouders, familieleden en deskundigen.

Mediaopvoeding

Een van de sprekers was bijvoorbeeld hoogleraar Peter Nikken die een lezing gaf over mediaopvoeding. “Het gaat uiteindelijk niet om de hoeveelheid tijd dat kinderen naar een scherm kijken. Het gaat veel meer over de inhoud. Wát doen ze als ze naar het scherm kijken. Je kinderen opvoeden in hoe ze met media omgaan is net zo belangrijk als zwemles”, stelt hij. De bibliotheek speelt daarin een belangrijke rol, volgens Nikken. De rol van de bibliotheek is in de afgelopen jaren dan ook flink veranderd. Maar, die digitale wereld is soms lastig bij te benen, erkent Frédérique. “Ik vind het reuze interessant wat mijn kleinzoon van tien jaar allemaal doet. Maar, hij wil het mij niet leren. Hij denkt dat ik het toch niet meer kan leren”, lacht ze. “Ze vinden dat opa meer digitaal is.”

Inhoudelijk afscheid

Tijdens de bijeenkomst mochten ook de aanwezigen hun mening geven over het thema kind en media. Verschillende stellingen passeerden de revue, zoals ‘Internet maakt het boek overbodig’. De aanwezigen waren daar heel duidelijk over. Slechts één persoon was het ‘eens’ met de stelling. “Alle informatie komt toch online, dus uiteindelijk is het boek niet meer nodig”, stelde hij. “Ik ben enorm blij met dit inhoudelijke programma”, stelde Frédérique na afloop.

“Zo’n afscheid had ik gewenst, maar ik dacht niet dat het door kon gaan vanwege de coronamaatregelen.” Natuurlijk is het geen afscheid zonder de nodige lofuitingen. Zo werd Frédérique onder andere bedankt door Paul de Koning, vice-voorzitter van de Raad van Toezicht. “We waarderen ontzettend wat jij hebt gedaan. In al je handelen heb je altijd de bibliotheek centraal gesteld. Wat is goed voor de bieb? Dat vroeg jij je altijd af. Je had al met pensioen kunnen gaan, maar je besloot om eerst de hele fusie goed af te werken en daar zijn we je heel dankbaar voor.”

Nieuwe bestuurder

Als afsluiting van het programma kwam uiteraard ook Frédérique zelf nog aan het woord. “Nu is het tijd voor oma”, lachte ze. “Ik ben ontzettend blij met deze afsluiting. De cirkel is rond, maar ik zal deze sector altijd blijven volgen, want dat zit voor altijd in je hart.” Met goed vertrouwen draagt ze de bibliotheek over aan Roos Herman. “Ik heb vier dagen meegelopen met Frédérique en ik heb er ontzettend veel zin in en had me geen beter begin kunnen voorstellen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>