Shell investeert miljoenen in Moerdijkse fabrieken: honderden banen erbij
Foto: Shell Moerdijk

Shell investeert miljoenen in Moerdijkse fabrieken: honderden banen erbij

MOERDIJK – Shell vervangt de zestien oudste fornuizen in Moerdijkse fabrieken door acht nieuwe zuinige exemplaren. Deze investering kost honderden miljoenen euro’s . De nieuwe fornuizen zorgen voor minder energiegebruik en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Het project levert tijdelijk honderden banen op voor de regio.


Het Havenbedrijf Moerdijk reageert verheugd op het nieuws. Directeur Ferdinand van den Oever: “We zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling. Het is een grote stap in de verdere verduurzaming van het haven- en industrieterrein. De vernieuwing van de fornuizen past in het streven van het door Shell en Port of Moerdijk gesteunde Klimaatakkoord om de uitstoot in 2030 fors te verlagen. Het is bovendien een duurzame investering in het chemisch cluster Moerdijk, een boost voor de regionale werkgelegenheid en economie.”

Richard Zwinkels, General Manager Site Moerdijk, vertelt: “Deze investering past in een reeks eerdere ontwikkelingen, zoals ons zonnepark en de elektrificatie van een compressor. Deze nieuwe stap is een technisch kunststukje en een bewijs dat Shell een blijvende toekomst ziet in Moerdijk.” Over wat omwonenden hier van gaan merken, zegt hij: “Behalve nieuwe, tijdelijke banen niks. In de loop van de komende jaren komen de nieuwe fornuisdelen per schip bij ons aan. Vervolgens plaatsen we deze in de werkende fabriek. We brengen ons energieverbruik sterk naar beneden, en we verlagen de CO2-uitstoot van de gehele site met tien procent - vergelijkbaar met 50.000 auto’s.”

Gigaproject

De kraker die vernieuwd wordt, is de grootste in zijn soort in Europa en vormt het hart van het chemisch complex. De totale operatie om de fabriek te vernieuwen, kan met recht een gigaproject genoemd worden door de grote investering die ermee gemoeid is. En dat maakt het nieuws in deze tijd extra bijzonder. Van den Oever: “Ik ben blij dat Shell juist in deze tijden van economische tegenwind, blijft investeren in de energietransitie.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>