Leo Gulden na 37 jaar weg bij Sinterklaasvereniging Zevenbergen
Leo den Gulden en Angelique den Engelse. FOTO KRIJN TEN HOVE
Leo den Gulden en Angelique den Engelse. FOTO KRIJN TEN HOVE

Leo Gulden na 37 jaar weg bij Sinterklaasvereniging Zevenbergen

ZEVENBERGEN - 37 jaar was Leo Gulden betrokken bij de Sinterklaasvereniging in Zevenbergen, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Onlangs droeg hij de voorzittershamer over aan Angelique den Engelse. Een gesprek met de gaande en komende voorzitter over hun rol ten behoeve van Sinterklaas en de ontwikkeling van het feest door de jaren heen.


Gevraagd naar de rol van de Sinterklaasvereniging antwoordt den Engelse: “Wij zorgen ervoor dat Sinterklaas Zevenbergen kan bezoeken van aankomst tot en met vertrek. Daarbij hebben we een sociale relevantie, zijn we verbindend en ook bewakers van een uniek stukje cultuur.” Hierna komt de voor Gulden onvermijdelijke vraag hoe het feest zich ontwikkeld heeft. “Voordat ik bij de vereniging kwam was ik, samen met een vriend, al bezig met zaken die met Sinterklaas te maken hadden. In die tijd lag de organisatie in handen van de winkeliersvereniging. Op enig moment werden wij gevraagd om aan te sluiten. En ben 37 jaar gebleven. We hebben veel bestuurswisselingen gehad, zelfs een jaar dat ik alleen was.”

Beleving is intenser

Toen Gulden begon was zijn eerste actie het verzorgen van nieuwe kleding voor Sinterklaas en zijn Pieten. Het was één van de vele veranderingen die hij door de loop van de jaren zag. “Vroeger was het Sinterklaasfeest de intocht, de school- en huisbezoeken en de 5 decemberviering. Waarbij alleen een verhaal bedacht was voor de intocht. Tegenwoordig is het een verhaal wat al begint voor de intocht en gedurende het gehele verblijf wordt doorgetrokken. Er wordt een film gemaakt waardoor Sinterklaas meer zichtbaar is, dankzij de Heemkundekring Zevenbergen is er een Pietenhuis En sinds enige tijd ook weer een Pietenkapel. Hierdoor is de beleving en het feest voor de kinderen nog intenser geworden.”

Na 37 jaar wil Gulden met zijn kleinkinderen naar Sinterklaas kijken in plaats van al die tijd druk bezig te zijn met het regelen van alles voor Sinterklaas. In Angelique den Engelse, bekend als tante Toos de schoonmaakster van de Sint, heeft hij een goede vervanger gevonden. “Leo Gulden neemt na 37 jaar afscheid van Sinterklaasvereniging Zevenbergen. Leo heeft veel bereikt voor de vereniging en hoop dat ik het net zo lang kan volhouden als hij. Maar we zullen voortborduren op wat hij heeft opgezet.” 

Dat voortborduren kreeg dit jaar als gevolg van de RIVM-richtlijnen een heel ander karakter dan vooraf bedacht. “Veel wat we wilden kon niet doorgaan en ook de huisbezoeken zijn onmogelijk, schoolbezoeken zijn veel soberder van karakter dan anders. Gelukkig kunnen we door gebruik te maken van de digitalisering nog veel doen voor de kinderen.”

Met het oog op de toekomst hoopt Den Engelse dat als de haven helemaal af is dat de ontvangst straks in het centrum kan plaatsvinden en het protocol zich daar ook volledig kan afspelen. Op dit punt geeft Gulden nog aan dat hij hoopt op een goede samenwerking met de nieuwe burgemeester, nu had hij de indruk dat er nog wel eens met verschillende maten gemeten werd als het gaat om wat wel en niet kan in de verschillende kernen, zeker dit jaar. Gulden kijkt terug op 37 mooie jaren. 

“Vooral de samenwerking met alle bestuursleden, werkploeg en sponsoren die het mogelijk hebben gemaakt dat Sinterklaas ieder jaar weer een mooi feest werd voor de kinderen van Zevenbergen.” Maar het mooist blijft voor Gulden de blije gezichten van de kinderen als ze Sinterklaas weer zien aankomen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>