haven Zevenbergen
haven Zevenbergen Foto: Krijn ten Hove

Project aanleg haven Zevenbergen na twee jaar echt afgerond

Door: Krijn ten Hove Economie

ZEVENBERGEN - Ruim 11 jaar nadat de eerste contouren in de centrumvisie van Zevenbergen waren geschetst, en bijna 2 jaar na de daadwerkelijke start van de bouwwerkzaamheden, is de nieuwe Zevenbergse Haven geopend. Ruim 576 meter lang, 34.560 vierkante meter afgegraven grond en ruim 1,5 miljoen stenen verder is het nieuwste pareltje van Zevenbergen klaar.

Vrijdag werd de kraan opengezet om de haven vol te laten lopen. “Apetrots dat ik dit nog mag meemaken”, zei burgemeester Jac Klijs toen hij op de knop van de brandweerslang drukte om de pomp waarmee water in de stuw werd gespoten in werking te zetten en het langzaam de haven vult. Om te voorkomen dat er verzakkingen gaan ontstaan wordt het water geleidelijk toegelaten tussen de kades. Het kan tot een week duren voordat het water in de haven op het gewenste peil staat. Daarna gaat ook aan kant bij de oude suikerfabriek de toegang open waarna het water volledig stroomt.

In veel plaatsen werd in de jaren 70 van vorig jaar er voor gekozen om singels en grachten te dempen. Dat hiermee vaak ook een stuk historie en gezelligheid verdween werd destijds minder belangrijk geacht. Maar in de loop van de tijd kwam er een historisch besef dat er iets gemist werd in die steden. Zo ook in Zevenbergen.

Wat in de centrumvisie in 2009 al geopperd werd, maar toen geen geld voor was, is er nu dan toch gekomen. Doordat de Roode vaart belangrijk is in een zoetwaterproject kwamen er gelden vrij van het Rijk, de provincies Zeeland en Noord-Brabant en het waterschap de Brabantse Delta. Samen met de eigen bijdrage van de gemeente greep men deze kans aan en kon er begonnen worden aan een even mooie als ingewikkelde klus.

Compleet Centrum Project

Maar de heropening van de haven is meer dan alleen ‘een geul’ graven en water doorheen laten lopen. Het is een onderdeel van een compleet project om het centrum van Zevenbergen te verbeteren en meer allure te geven. Zo kwam niet alleen de haven terug, maar werden ook de Markt, de Kasteeltuin, de Molenstraat en Stoofstraat betrokken in het project.

Maar de opening van de haven is wel het gedeelte wat het meest in het oog springt. Van de oude suikerfabriek tot aan het Haveneind is dat een stuk van ruim 576 meter wat opengelegd moest worden. Over dit hele stuk moesten daarvoor damwanden geplaatst worden, Ad Stoop, die namens de gemeente het project begeleidde, noemt dat als een van de dingen die hem het meest is bijgebleven: “Je weet nooit wat je tegenkomt. Er was een gevaar voor munitie wat er nog zou kunnen liggen, dus hadden we veel veiligheidsmaatregelen. En iedere keer als we ergens op stuitten was het zoeken wat het was. Maar wat we met name tegenkwamen waren de beschoeiingen van de oude haven of oude rioleringen die er nog lagen.” Voor Stoop was het een bijzonder project met een vleugje nostalgie: “ik heb de haven ook zien dempen destijds.”

Bij zo’n groot project zou je veel overlast verwachten maar dat viel enorm mee. Peter Brouwers van Just Men geeft aan dat er een perfecte samenwerking was. “Als er iets speelde dan konden we overleggen met de aannemer en werd het ook direct opgelost. Dus overlast hebben we niet gehad en daar zijn we heel blij mee.”

De haven is klaar, bij de opening werd al voorzichtig gesproken over hoe mooi het is als straks alles weer open is en men op de terrasjes kan genieten van het zonnetje en het water wat door de haven stroomt, of wat te denken van die strenge winter en dat er straks in de haven geschaatst kan worden. Alleen al deze gedachten maken dat Zevenbergen een mooi idyllisch plekje erbij heeft gekregen

haven Zevenbergen


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief