De Gouverneurskamer wordt ingericht als militair hospitaal.
De Gouverneurskamer wordt ingericht als militair hospitaal. Foto: Platvorm

Mauritshuis vertelt interactief verhalen uit geschiedenis

Door: Monique Jansen Algemeen

WILLEMSTAD - Het Mauritshuis in Willemstad wordt opnieuw ingericht. Alle kamers van het vroegere buitenverblijf van Prins Maurits krijgen een thema uit de geschiedenis. Daarmee krijgt het Mauritshuis nog meer cachet als toeristische trekpleister van de Stelling van Willemstad. 

In het vernieuwde Mauritshuis komen historische verhalen tot leven. Ook verwijst de expositie naar locaties in de omgeving die betrekking hebben op deze historische verhalen. De monumentale hal blijft een multifunctionele ruimte die een warme ontvangst biedt aan de bezoeker. Er komt er een informatiebalie waar bezoekers informatie kunnen opvragen. Daarnaast komt er een kleine souvenirshop. Een eigentijds beeld van Prins Maurits heet de mensen welkom. Hij vertelt wat de bezoekers kunnen verwachten. 

Canonkamer

In de Canonkamer beleeft de bezoeker via een film de militaire geschiedenis van Willemstad in vogelvlucht. In de secretariekamer discussiëren vijf personen over het verstevigen van de vesting: Prins Maurits, een vestingbouwer, een Spaanse soldaat, een boer en een inwoonster van Willemstad. Op elke hoek van de tafel staat een beeldje van de personage. Animaties ondersteunen het verhaal van de sprekers. Aan de andere kant van de kamer staat de Zuidwaterlinie centraal via een interactieve wand. Bezoekers nemen plaats in een roeiboot waarin Menno van Coehoorn hen meeneemt op een inspectiereis langs de belangrijkste vestingsteden. 


In het kleine kabinet vertelt Cor van der Hooft, oud-burgemeester van Willemstad over de Watersnoodramp. Het gebruik van het Mauritshuis na de dood van Prins Maurits staat centraal in de Gouverneurskamer. In de linkerkant denkt baron Van Boetzelaer voor het raam over na over wat hij moet doen tegen het Franse leger.


De rechterkant van de kamer is omgetoverd tot kazerne en militair hospitaal uit de Eerste Wereldoorlog. Centraal staat een bewoonster van Willemstad die soldaten verzorgt in het Mauritshuis. In de kamer staan lockerkasten waarin spullen van soldaten liggen die authentieke verhalen vertellen over soldaten die in Willemstad waren gelegerd. In de raadzaal staat het liefdesleven van Prins Maurits centraal. Als deze zaal wordt gebruikt voor vergaderingen of trouwerijen, hangen de gordijnen naar beneden. De Oranjekamer wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstelling. De eerste expositie gaat over het jubileum van de Kogelvangers.  De combinatie Bruns-Platvorm-Duinzand voert de werkzaamheden uit. 




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief