Leerlingen bij het bijenhotel.
Leerlingen bij het bijenhotel. Foto: Gert van der Ros

Leerlingen Willem de Zwijger-school bouwen mee aan bijenhotel op Fort Sabina

Door: Monique Jansen Algemeen

HEIJNINGEN - Deze week was het zo ver. Het eerste grote 5 sterren Bijenhotel op het groene Fort Sabina is een feit. Met dank aan Brabants Landschap en hun actie NL zoemt werd het mogelijk een groot bijenhotel te bouwen.

De initiators en coördinatoren Bram Heijblom en Jan Nuijten van IVN Natuureducatie begonnen de dag bij de Willem de Zwijger school, groep 8 van meester Stef van Gastel in Willemstad.

Daar volgde een presentatie die in het bijzonder ging over de wilde bij, waarna de klas op de fiets sprong op weg naar Fort Sabina, voor velen geen onbekend terrein maar altijd weer leuk om te zijn. En zeker met dit zomerse weer. Lekker even lunchen en het Fort herontdekken. Om 12.30 begonnen de werkzaamheden. De bouwploegen van 2 kinderen kregen ieder de keuze uit verschillende taken.

“Een terras aanleggen waar het hotel geplaats zou worden. Boren en zagen om alle materialen voor de kamers gereed te maken. Stenen sjouwen om een pad aan te leggen. Er was voldoende werk voor iedereen” aldus Bram Heijblom en Jan Nuijten. Na alle voorbereidende werkzaamheden werden de kamers door de leerlingen ingericht met bamboe, steen, stro en houten stammetjes. De bouwploegen kregen natuurlijk ondersteuning van de mannen van het IVN en van Fortwachter Rene van Kleef. En zowaar, om 14 uur en een beetje, geheel volgens planning stond Het Wilde Bijen Hotel gereed voor de eerste bewoners.


Foto Gert van der Ros

“Nu even afwachten wanneer en hoeveel bijen zullen inchecken, aan ruimte is in ieder geval geen gebrek” volgens meester Stef van Gastel. Kom je binnenkort naar het fort, dan zie je het hotel én het bord met uitleg aan je rechterhand voor de poort staan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief