Foto: Taxusinzameling

Stichting Taxus Taxi haalt ruim 300.000 kilo snoeisel op: goed voor 2.700 chemokuren

MOERDIJK - Stichting Taxus Taxi heeft in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg al meer dan 300.000 kilogram vers taxussnoeisel ingezameld. Hiermee kunnen ruim 2.700 chemokuren gemaakt worden voor mensen met kanker. In de taxus zit namelijk de werkzame stof Taxol, dat kankerremmend werkt. 


Even leek het erop dat de taxusinzameling van 2021 in het water zou vallen. Mei was namelijk een koude en natte maand, wat een remmend effect heeft op de groei van veel planten, waaronder de taxus. Gelukkig heeft de zwoele warmte van juni veel goedgemaakt. Stichting Taxus Taxi heeft inmiddels al meer dan 300.000 kilogram vers taxussnoeisel op kunnen halen bij donateurs in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Hiermee kunnen ruim 2.700 chemokuren gemaakt worden voor mensen met kanker. 

De taxus is zo’n bijzondere plant omdat het de werkzame stof 10-deacetylbaccatin III, ook wel bekend als Taxol, bevat. Dit kankerremmend middel bevindt zich in de naaldden van de taxusplant. Nadat het uit de naalden is gewonnen wordt het als hoofdbestanddeel van de chemotherapie ingezet. Dit gebeurt onder andere bij de behandeling tegen borst-, maag-, slokdarm-, long- en eierstokkanker. 

Inzameling

De bekendheid van de inzameling van de Stichting Taxus Taxi stijgt. Hierdoor wordt er steeds meer vers taxussnoeisel opgehaald. Overal waar mensen hun snoeisel aanbiede, haalt de stichting het op. Ondanks dat de piek van het seizoen voorbij is, verwacht de stichting dat er nog heel wat snoeisel kan komen. Om het inzamelen zo makkelijk mogelijk te maken, biedt Taxus Taxi gratis hulpmiddelen aan zoals zakken om het snoeisel in te bewaren en zeilen om het verse groen schoon op te vangen. Kijk hier voor meer informatie over deelnemen en uitgiftenpunten. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief