Protest in februari tegen sluiting van de Mariaschool.
Protest in februari tegen sluiting van de Mariaschool. Foto: Tom Rietveld

Fusie Mariaschool uit Langeweg met De Hoeksteen uit Zevenbergschen Hoek gaat door

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Het gemeentebestuur houdt een fusie tussen de Mariaschool uit Langeweg en basisschool De Hoeksteen uit Zevenbergschen Hoek per 1 augustus niet tegen. Dat meldt het gemeentebestuur. Stichting De Waarden wil de Mariaschool sluiten, omdat de school onder de veertig leerlingen dreigt te zakken. 

Deze beslissing heeft veel losgemaakt in Langeweg. Leerlingen en ouders protesteerden zelfs bij de gemeenteraad. Stichting De Waarden ziet geen toekomst in de Mariaschool. Het gemeentebestuur laat weten geen voorstander te zijn van sluiting van de Mariaschool, maar ziet wel dat ouders in Langeweg al vaker de keuze maken om hun kinderen in Zevenbergschen Hoek op school te doen. De Hoeksteen ligt op minder dan vijf kilometer van Langeweg. Ook worden op dit moment voorbereidingen getroffen voor een nieuw multifunctionele accommodatie waarbij school en kinderopvang in één gebouw worden geconcentreerd. 

Algemene tendens

Ook ziet men dat ouders van wie de kinderen 4 jaar worden nu al kiezen voor een andere school, omdat zij weten dat de Mariaschool gaat sluiten. Dit is een bekende tendens. “Het communiceren van het voornemen dat een school gaat sluiten, er in zijn algemeenheid toe leidt dat ouders kinderen op andere scholen gaan aanmelden en nieuwe aanmeldingen minder worden.” Het college voelt zich genoodzaakt een positief advies te geven over de fusie: “De gefuseerde school kan dan duurzaam en toekomstig kwalitatief onderwijs bieden aan leerlingen uit Langeweg en Zevenbergschen Hoek.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief