Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Gemeente wil ruimte maken op woningmarkt door arbeidsmigranten anders te huisvesten

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

 

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk is hard bezig om geschikte locaties te vinden voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Op basis van de crisis- en herstelwet kunnen gemeente initiatieven waarmee ze iets proberen te doen aan het woningtekort als experiment indienen bij de landelijke overheid.

Als de locaties aan de kwaliteitseis voldoen dan mogen arbeidsmigranten ook bij agrariërs gehuisvest worden. Daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo moet het gaan om arbeiders die werken op het betreffende bedrijf, geldt er een maxima afhankelijk van de locatie en de omvang van het bedrijf en wordt er gekeken naar de bereikbaarheid van het bedrijf. 

Ook samen met woningcoöperatie Woonkwartier is de gemeente op zoek naar geschikte plekken. Eerder dit jaar deed de gemeente een oproep aan onder andere huisvesters en ondernemers om met ideeën te komen. Er liggen inmiddels elf plannen op tafel, deze worden beoordeeld op haalbaarheid daarvan

“We hebben nu nog te weinig ruimte waar we arbeidsmigranten kunnen onderbrengen. Dat zorgt nog te vaak voor onveilige en mensonwaardige situaties,” zegt wethouder Danny Dingemans. Hij schat eveneens in dat er op dit moment zo’n 20 woningen per kamer worden verhuurd aan arbeidsmigranten. “Wanneer die doorstromen naar nieuwe initiatieven, komen die woningen vrij voor andere woningzoekenden.” 

Ook spoedzoekers mogen niet uitgesloten worden bij de huisvesting. Als het lukt om ook samen met Woonkwartier woningen gerealiseerd kunnen worden dan komen er nog meer woningen beschikbaar voor inwoners die snel een onderkomen zoeken. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief