Foto:

Nog volop asbestdaken in gemeente Moerdijk

MOERDIJK - Er staan nog behoorlijk wat gebouwen met een asbestdak in de gemeente Moerdijk. Dat blijkt uit een inventarisatie die is gemaakt door een gespecialiseerd bureau. Via luchtfoto's werden 31.000 panden onder de loep genomen.


In totaal beschikken 2.884 panden waarschijnlijk nog over een asbestdak. Het gaat in totaal om maar liefst 355.000 vierkante meter. De meeste daken verkeren nog in goede staat. Zeven procent van de daken levert een potentieel gevaar op, omdat ze behoorlijk verweerd zijn. Daardoor kunnen ze asbestvezels verliezen die het milieu vervuilen. Deze vezels zijn ook gevaarlijk als ze worden ingeademd en in het menselijk lichaam verdwijnen. Mensen kunnen hierdoor ziektes ontwikkelen, zoals asbestose (stoflongen) en longkanker.

Kansen

Het Rijk wil uiterlijk in 2024 af van de asbestdaken. Dat betekent dat eigenaren van deze gebouwen deze daken de komende jaren massaal moeten laten vervangen. De gemeente Moerdijk komt met een plan van aanpak om deze pandbezitters te stimuleren om hier op tijd mee aan de slag te gaan.

Wethouder Désirée Brummans zoekt hiervoor afstemming met andere gemeenten, zodat niet ieder het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Ook ziet zij kansen voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen: "Zonnepanelen plaatsen bijvoorbeeld, of een groendak. Het verschilt per locatie wat een passende maatregel is. Daarom werken we aan een plan waarin we de verschillende kansen in beeld brengen."

Kleine hoeveelheden

Bewoners kunnen zelf al actie ondernemen om van hun asbestdak af te komen. Kleine hoeveelheden asbest (maximaal 35 vierkante meter) kunnen gratis worden ingeleverd bij de milieustraat. Hiervoor moet wel van tevoren contact worden opgenomen. Bij grotere hoeveelheden dient een gecertificeerde asbestsaneerder te worden ingeschakeld. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief