Foto:

Brede school Willemstad komt er zonder De Singel

WILLEMSTAD - Willemstad krijgt ook zonder medewerking van basisschool De Singel een multifunctioneel gebouw waarin ruimte is voor basisschool Willem de Zwijger, kinderopvang, de gymzaal en Buurthuis Irene. Onderwijsstichting De Waarden weigert mee te werken aan een verhuizing van de Singel naar een nieuwe brede school, waardoor er een grote kink in de kabel dreigde te komen.


Het gebouw van de openbare Willem de Zwijger-school voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook kampt de school met fors ruimtegebrek. Daarnaast doorkruisen ouders van leerlingen nu heel Willemstad om hun kinderen bijvoorbeeld van de opvang naar de school te brengen. "Dat levert gevaarlijke situaties op", vindt wethouder Eef Schoneveld van Onderwijs.

Wens

Daarnaast leeft de wens om in Willemstad een multifunctioneel centrum te realiseren, waarbij verschillende organisaties onder één dak worden samen gebracht. De gemeente ziet het liefst dat ook de protestants-christelijke school De Singel participeert in dit centrum.

Geen prioriteit

"Helaas heeft stichting De Waarden laten weten niet mee te werken", kondigt Schoneveld aan. In een brief aan de gemeente meldt bestuurster Lucienne Hoogwerf dat zij een nieuw schoolgebouw voor De Singel niet nodig vindt. Volgens haar kan het huidige pand nog zeker tien jaar mee. Daarnaast vindt zij het voor ouders prettig als zij een keuze kunnen maken uit verschillende voorzieningen in Willemstad.

Daarnaast vindt De Waarden dat de gemeente eerst haast moet maken met vervanging van andere schoolgebouwen in andere kernen. Volgens Hoogwerf dienen eerst De Hoeksteen in Zevenbergschen Hoek, Het Kompas in Heijningen, De Rietvest in Klundert en de Kennedyschool en de Julianaschool vervanging te krijgen. Pas daarna kan er wat haar betreft worden gesproken over een nieuw schoolgebouw voor De Singel.

Kans voor Willemstad

Schoneveld erkent dat er schoolgebouwen in de gemeente Moerdijk die in slechtere staat verkeren dan De Singel. Toch vindt hij het belangrijk dat er haast wordt gemaakt met de bouw van een multifunctioneel centrum voor Willemstad. "De Willem de Zwijger-school, de gymzaal en buurthuis Irene kampen allemaal met huisvestingsproblemen. Dit is de kans om de maatschappelijke voorzieningen te concentreren. Daarmee haal je ook een hoop verkeersbewegingen in Willemstad weg. Dat biedt ook kansen voor De Singel", vindt de wethouder.

Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om door te gaan met de werkzaamheden voor de multifunctionele accommodatie. Stichting Openbaar Basisonderwijs (OBO) waaronder de Willem de Zwijger-school gaf eerder aan graag te willen verhuizen naar een nieuwe brede school. Daarin zag OBO ook ruimte voor De Singel mits beide scholen hun eigen identiteit konden behouden.

Groot voordeel

De volgende stap is aanpassing van de plannen voor het multifunctioneel centrum. De ruimtes voor De Singel worden geschrapt. Schoneveld vindt dit erg jammer, omdat hij de samenwerking tussen de scholen als een groot voordeel beschouwt. Ook geeft hij aan dat de bewoners van Willemstad in een eerste bijeenkomst erg enthousiast waren over de plannen. Een tweede informatieronde is door de houding van De Waarden voorlopig geschrapt.

Wel vindt het belangrijk dat de Willemstadters snel helderheid krijgen. Daarom komt komt er binnen enkele weken een nieuwe bijeenkomst waarin belangstellenden worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.



 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES



DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief