In de bus bleven meestal veel lege plekken over.
In de bus bleven meestal veel lege plekken over. Foto: Addo Sprangers

Weinig animo voor winterbus naar Markland College

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

STANDDAARBUITEN - Scholieren uit Standdaarbuiten en Noordhoek hebben weinig belangstelling om met de speciale winterbus naar school te gaan in Zevenbergen. De buslijn die in het leven was geroepen om kinderen in het najaar en in de winter een alternatief te bieden voor de lange fietstocht naar het Markland College was niet populair. Dat blijkt uit de eindevaluatie.

Gemiddeld maakten dertien scholieren per rit van de bus gebruik. De Winterschoolliner 680 reed van eind oktober tot eind april. Reizigers konden kiezen uit twee ritten in de ochtend naar Zevenbergen en twee ritten in de middag terug naar Standdaarbuiten en Noordhoek. Scholieren maken vooral gebruik van de bus bij slecht weer. Als de zon schijnt, lijken ze liever de fiets te pakken naar school.

Cijfers

In de eerste maanden zaten er weinig reizigers in de bus. Het aantal instappers schommelde tussen de 100 en 150 per week. In de eerste weken van het nieuwe jaar nam het aantal passagiers fors toe. In februari steeg het aantal instappers tot boven de tweehonderd. Daarna zakte het aantal snel in tot vijftig.

Medio maart was er er weer een flinke reizigerspiek te zien. Opvallend is dat er in de ochtend meer mensen opstappen dan in de middag. Passagiers blijken ook andere manieren te vinden om thuis te komen. Zij maken onder meer gebruik van lijn 117 in combinatie met buurtbus 210 tussen Noordhoek en Standdaarbuiten.

Beperkte behoefte

Verder verschilt het aantal reizigers ook per dag. Op maandag is de bus het populairst. Op vrijdag stappen de minste mensen op. Op dinsdag en donderdag verschillen de cijfers. Passagiers rekenen hun reis het vaakst af met de OV-chipkaart. Scholieren zijn veruit de grootste groep die gebruik maken van lijn 680.

Daarnaast maken ongeveer één tot twee personen uit andere doelgroepen gebruik van deze bus. Burgemeester Jac Klijs concludeert in een brief aan de gemeenteraad dat de bus slechts in een beperkte behoefte voorziet: "Met dit aantal gebruikers is het nog niet zeker dat deze buslijn na de pilotperiode kan blijven bestaan."

Proefperiode

De Winterschoolliner rijdt in eerste instantie voor een proefperiode twee jaar. De provincie Noord-Brabant en busvervoerder Arriva dekken gezamenlijk de kosten. Volgens Klijs is het belangrijk dat er vanaf komend najaar meer scholieren gebruik maken van de bus. Op basis van de ervaringen van het eerste jaar wordt het concept aangepast om beter aan te sluiten op de vervoersvraag van de kinderen. Dat gebeurt in overleg met Arriva en het Markland College.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief