Logo internetbode.nl/reimerswaal

Zeeuws Mannenkoor zingt erop los in jubileumjaar

  112 Meldingen

KAPELLE - Het Zeeuws Mannenkoor uit Kapelle bestaat 45 jaar en laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Er zijn in dit jubileumjaar verschillende concerten gepland, waaronder op 4 mei in de Grote Kerk in Goes, op 11 juni in de Manhuistuin in Goes en niet te vergeten het grote jubileumconcert op 7 oktober in theater De Mythe in Goes.


Opmerkelijk is dat het koor sinds 2010 een vrouwelijke dirigente heeft: Gunita Kronberga, oorspronkelijk afkomstig uit Letland. De mannen zijn blij met Kronberga, die de capaciteit heeft om vijftig man onder controle te houden. “Dat verdient respect”, vindt Leo Nieuwenhuijze, sinds maart voorzitter van de club.

Aantrekkelijker Leo Nieuwenhuijze (l) is drieënhalf jaar geleden begonnen bij het koor en vorige maand heeft hij het voorzitterschap op zich genomen. “Het is een actieve club en het is het waard om iets te doen voor het koor”, vindt Nieuwenhuijze. “Het bestuur is een goede club mensen. Erg gezellig onder elkaar, maar ook een bepaald streven voor het koor. " Tijdens de oefenavonden op donderdag in Amicitia in Kloetinge wordt er serieus gerepeteerd. "De mannen vinden het altijd een leuke avond en er zijn leden die er iedere keer naar uitkijken om te repeteren. We willen doelgerichter oefenen, kwaliteit leveren en het aantrekkelijk maken voor nieuwe leden.” De gemiddelde leeftijd van het koor is zeventig. “Het jongste lid is 36 jaar en het oudste 89, dus het ligt breed uit elkaar”, vertelt de nieuwe voorzitter.

Hoogtepunt Nieuwenhuijze volgt Kees Toorenaar op, die achttien jaar voorzitter is geweest. “In die tijd zijn er ups en downs geweest”, vertelt Toorenaar. “Het hoogtepunt tijdens mijn voorzitterschap was de reis naar Letland. Het was een hele organisatie om dat voor elkaar te krijgen. We moesten zelf veel regelen om de kosten te drukken, maar het is ons gelukt. We zijn onder andere naar een stadion geweest waar een groep van 1200 deelnemers ging volksdansen en naar een openluchttheater waar een koor van 14.000 tot 15.000 mensen optrad voor een publiek dat ongeveer drie keer zo groot was! Dat was een gigantisch spektakel.”

Jubileumconcert Toorenaar was met veel plezier voorzitter. “Ik voelde me verantwoordelijk voor de club, waardoor de beslissing om te stoppen best lastig was. Ik had Leo al meerdere malen benaderd en ben blij met zo'n goede opvolger.” Toorenaar blijft wel zanger in het koor. Naast de vele concerten heeft het Zeeuws Mannenkoor al een paar keer een koorscholing georganiseerd waarbij de dirigent leert waarop te letten. Deelnemers waren zo enthousiast dat een aantal van hen nu lid is. Ook zonder koorscholing kunnen belangstellenden lid worden. Gezelligheid en kwaliteit gaan hand in hand tijdens de repetitieavonden en het repertoire is zeer gevarieerd. De club hoopt mannen te interesseren om op projectbasis mee te doen aan het jubileumconcert op 7 oktober. Tijdens het concert laten de koren Seaside Rendezvous en Het Veerse Scheepstuig ook van zich horen. Het koor kijkt ernaar uit om te schitteren op de planken in De Mythe.

BIJDRAGE KIM SINKE<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief