Afbeelding

Historische Scheepswerf Meerman opent haar deuren

Algemeen

ARNEMUIDEN - Op de Open Dag op zaterdag 9 juli van 10.00 tot 17.00 uur zet de historische scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden haar deuren open om te laten zien hoe vroeger de werf werkte.

De hoogaars Boreas ligt op de herbouwde sledehelling en wordt rond 14.30 uur traditioneel te water gelaten. In de ontvangstruimte van de werf wordt door de conservator van de Werf om 11.30 uur en 13.30 uur een lezing gegeven over de Hollandse Boot. Maritieme ambachten zijn te bewonderen. Zo zijn er de hele dag demonstraties smeden, schaven, touwslaan, kuiperij en scheepsmodelbouw.

Op het werfterrein, in de grote loods, is het Zeeuws Museum aanwezig met een presentatie binnen het meerjarige project Handwerk, waarbij hout centraal staat. Stoelenmaker Caspar Labarre, leerlingen van Het Goese Lyceum, het Zeeuws Museum en de Historische Scheepswerf C.A. Meerman hebben elkaar in dit project gevonden.

In de zaagloods wordt aan de hand van origineel gereedschap de oude scheepsbouwtechniek uitgelegd. Dit jaar wordt hier extra aandacht aan besteed.

Aan de steiger en op de helling zijn diverse platbodems te bezichtigen. Bij goed weer kan op de Arne op een hoogaars worden gevaren.

Het 'Museum Arnemuiden' opent eveneens haar deuren; in het museum is een tentoonstelling over de Hollandse Boot ingericht.

De inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten: ( nieuwe) haringen, gerookte paling, gebakken vis en Zeeuwse vissoep kunnen vers gegeten worden. s-Middags zet Isabel Provoost met haar muziek luister bij aan de Open dag.

De Werf is gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

Aansluitend wordt Het Rondje Zeeland gevaren. Een 4-daagse toertocht voor traditionele hoogaarzen, hengsten en andere traditionele schepen, die start rond 17.00 uur van de kade van de Werf. Zeven boten varen dit jaar het rondje.

Na aankomst in Zierikzee kan aangesloten worden op de Van Loon Hardzeildag, die ieder jaar georganiseerd wordt door de Stichting Behoud Hoogaars.

Het vaarprogramma voor het Rondje Zeeland is (wijzigingen voorbehouden):

Zaterdag 9 juli Vertrek van Arnemuiden- Veere

Zondag 10 juli Veere - Bruinisse

Maandag 11 juli Bruinisse - Brouweshaven

Dinsdag 12 juli Brouwershaven -St. Annaland

Woensdag 13 juli St.Annaland - Zierikzee



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief