Afbeelding

‘Ongelooflijk dat prinses Beatrix Waarde bezoekt’

Algemeen

WAARDE – Op zaterdag 5 september is prinses Beatrix aanwezig bij de opening van de Zeeuwse Molendag in Waarde. De prinses bezoekt een bijeenkomst in de dorpskerk en daarna volgt een openingshandeling bij molen De Hoed. Tijdens de Zeeuwse Molendag zijn vrijwel alle 75 molens in Zeeland de hele dag geopend voor het publiek. De jubilerende Vereniging de Zeeuwse Molen is in haar nopjes met het koninklijk bezoek.

Stoute schoenen Michel Dellebeke van Vereniging de Zeeuwse Molen kan het nog nauwelijks geloven, maar het is hem gelukt. Zijn vereniging bestaat veertig jaar en als bestuurslid besloot hij daarom de stoute schoenen aan te trekken en de prinses uit te nodigen. “Ik heb een brief gestuurd naar paleis Noordeinde, met het verzoek of prinses Beatrix aanwezig kon zijn bij de opening. Vier maanden later kreeg ik opeens bericht dat ze komt. Ik had dat echt niet verwacht.”

Beschermvrouw Prinses Beatrix heeft sinds augustus 2014 de erefunctie van beschermvrouw van Vereniging De Hollandsche Molen. “Als beschermheer van de stichting was haar man prins Claus ook al eens te gast bij molen De Hoed in Waarde. Hij opende in 1993 de molen nadat die van Kruiningen naar Waarde was verplaatst.” Bij hoog bezoek komt veel kijken weet Corneel Droogers, ook verbonden aan De Zeeuwse Molen. Samen met Dellebeke neemt hij veel taken rondom het koninklijk bezoek op zich. “Er komt meer bij kijken dan wij in eerste instantie dachten, zeker wat betreft de beveiliging. Maar uiteindelijk is dat het allemaal waard. We zijn enorm vereerd dat de prinses komt.” Voor de kosten die het bezoek met zich meebrengen is de vereniging naar eigen zeggen nog in overleg met de gemeente en een aantal sponsoren.

De Hoed De Zeeuwse Molendag wordt georganiseerd door Vereniging De Zeeuwse Molen en het Gilde van vrijwillig molenaars afdeling Zeeland. Elk jaar organiseren zij een regionale Molendag op één van de Zeeuwse eilanden. Vanwege het 40-jarig jubileum wordt dit jaar eenmalig een Molendag voor heel Zeeland georganiseerd. Tijdens deze dag zijn vrijwel alle 75 molens in Zeeland de hele dag geopend voor het publiek. De Hoed in Waarde is een bijzondere molen, omdat het de laatste standaardmolen - een molen op een standaard - is op Zuid-Beveland. Molen De Hoed is oorspronkelijk gebouwd in Gent. In 1857 is de molen verplaatst naar Kruiningen om daar graan te malen voor de bakkers en boeren. De molen is in bedrijf gebleven tot het begin van de jaren vijftig. In 1961 werd de inmiddels zwaar vervallen molen gerestaureerd zodat er weer regelmatig gedraaid en gemalen kon worden. In de jaren tachtig raakte de molen opnieuw in verval en nam De Zeeuwse Molen het initiatief de molen te restaureren en te verplaatsen naar Waarde. Sinds 1993 draait een groep vrijwillige molenaars regelmatig met de molen.

Drone Tijdens de Molendag bezoekt prinses Beatrix om 10.30 uur een bijeenkomst in de Hervormde kerk in Waarde. Na afloop vertrekken de gasten onder begeleiding van muziekvereniging ‘Vooruit’ richting de Hoed. “De prinses krijgt hier uitleg over de molen en wij overhandigen haar een uniek jubileumboek. Alle Zeeuwse molens zijn in werking vanuit de lucht gefotografeerd met een drone en daarna gebundeld. Het eerste exemplaar overhandigen wij aan prinses Beatrix. Daarna volgt de openingshandeling en is de Zeeuwse Molendag officieel geopend.”

Op de foto Michel Dellebeke en Corneel Droogers bij molen de Hoed FOTO en TEKST JENINE HOOGLANDER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief