Samen bewegen is gezellig en goed voor de gezondheid.
Samen bewegen is gezellig en goed voor de gezondheid.

Proef in Reimerswaal met dagbesteding voor iedereen

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal en zorggroep Ter Weel beginnen in juni een proef van een jaar om de dagbesteding in Rilland, Yerseke en Kruiningen ook toegankelijk te maken voor inwoners zonder zorgindicatie. Dat maakt de activiteiten volgens de twee partijen levendiger en scheelt administratieve handelingen en daarmee geld. Ook werkt Ter Weel in Kruiningen aan het persoonlijker maken van de welzijnsactiviteiten voor mensen die de dagbesteding bezoeken.


Met de overheveling van de uitvoering van de zorg van de rijksoverheid naar de gemeenten onderzoeken gemeenten, onder meer samen met zorgorganisaties, hoe zij de zorg het beste kunnen regelen. Om de zorg betaalbaar te houden, is het streven maatwerk te bieden waar dat moet en algemene voorzieningen voor zoveel mogelijk mensen te bieden waar dat kan.

Wachttijd

Of geld besparen ook kan door dagbesteding toegankelijk te maken voor mensen zonder zorgindicatie, onderzoeken Ter Weel en de gemeente Reimerswaal met een proef. De gemeente subsidieert dit experiment. “Als we bijna geen administratie meer hoeven te doen, blijft er meer tijd over voor de activiteiten”, illustreert teamleider welzijn Mirjam Vreeke van Ter Weel. Als er geen indicatie meer hoeft te worden aangevraagd, valt ook de wachttijd van de toekenning hiervoor weg.

Meer

In Reimerswaal is Ter Weel de enige zorgaanbieder van Wmo-dagbesteding (Wet maatschappelijke ondersteuning). De proef vindt plaats op alle dagbestedingslocaties van Ter Weel in Reimerswaal. Dit zijn De nieuwe Vliedberg in Rilland, Hof Cruninghe in Kruiningen en Moerzicht in Yerseke. Volgens de gemeente nemen steeds meer mensen deel aan dagbestedingsactiviteiten, omdat ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In Reimerswaal is het aantal dagbestedingscliënten volgens cijfers van Ter Weel gestegen van 23 naar 35. 

Eenzaamheid

Vreeke hoopt dat de dagbesteding door het experiment een ontmoetingsplaats wordt. “We hebben nog geen idee hoeveel extra mensen de proef gaat opleveren, maar ook zonder indicatie kan iemand behoefte hebben aan dagbesteding. We willen bijvoorbeeld graag de eenzaamheid aanpakken.”

Waardigheid

In Hof Cruninghe loopt ook het landelijke project ‘Waardigheid en trots’, waarbij de zorgmedewerkers welzijnsactiviteiten meer afstemmen op de wensen van de cliënten. Hiervoor stelt de gemeente subsidie beschikbaar uit haar mantelzorgbudget. Deze andere manier van werken moet het welzijn van cliënten verbeteren. 

Uitbreiding

De proef wordt in december geëvalueerd. “Bij positieve resultaten wordt deze manier van werken waarschijnlijk op meer locaties ingevoerd. Door activiteiten te doen die je leuk vindt, ga je je prettiger voelen en dat is goed voor je eigenwaarde. Ik ben ervan overtuigd dat mensen daardoor soms minder zorg nodig hebben.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief