Fundamenten huis Tolsende. FOTO NELLEKE VOLKER
Fundamenten huis Tolsende. FOTO NELLEKE VOLKER Foto: Nelleke Volker

Excursie verdronken dorp Tolsende

Sport en vereniging

YERSEKE - Het OosterscheldeMuseum in Yerseke organiseert samen met Zeeuwse Ankers een excursie naar het verdronken dorp Tolsende in de Oosterschelde.

Onder leiding van een gids gaan de deelnemers op ontdekkingstocht naar de plaats waar ooit het kerkdorp Tolsende verdween in de golven van de Oosterschelde tijdens de stormvloed van 1532.Tijdens eb komen puin en fundamenten nog steeds boven water. De excursie naar Tolsende vindt plaats op dinsdag 18 juni, van 9.45-13.30 uur. Aan de excursie kunnen max. 50 personen deelnemen. Voor meer informatie en aanmelding, zie www.oosterscheldemuseum.nl.

Tolsende lag ongeveer 3 km ten zuidoosten van Yerseke en is een van de 18 verdronken dorpen in het Verdronken land van Zuid-Beveland. Het dorp werd gesticht in de loop van de 12e eeuw, nadat de omgeving door de Vlaamse abdij van Ter Doest was bedijkt. Tolsende bestond uit Tolsende-binnen en Tolsende-buiten, gescheiden door een dijk. Naar schatting liggen er sporen en fundamenten van een kerk en een 20-tal huizen. Tolsende verdronk samen met meerdere andere dorpen tijdens de zware stormvloeden van 1530 en 1532. In augustus en september vinden ook excursies plaats naar Tolsende, zie de informatie op www.oosterscheldemuseum.nl

Na afloop van de excursie kunnen de deelnemers nagenieten in het Oosterscheldemuseum waar de vaste tentoonstelling over de verdronken dorpen, met name over de stad Reimerswaal m.b.v. een maquette, te zien is met de vondsten en voorwerpen uit het verdronken land van Zuid-Beveland. Het Oosterscheldemuseum is geopend van dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur, tel.0113-574 374, info@oosterscheldemuseum.nl. Zie www.oosterscheldemuseum.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief