Foto: Piet Grim

Lezing over roerig ontstaan van 50-jarig Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal

HEINKENSZAND - Ad Schenk en Marcel van der Borgt geven woensdag 13 november in congrescentrum De Stenge in Heinkenszand een lezing over het 50-jarig bestaan van de gemeente Borsele. 


Op 1 januari 2020 is het vijftig jaar geleden dat er een grote herindeling plaatsvond op Zuid-Beveland. 24 gemeenten werden samengevoegd tot vier gemeenten: Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal. “In de gemeentelijke politiek van nu durft men het h-woord nauwelijks uit te spreken. Ook ruim vijftig jaar geleden deed de herindeling echter veel stof opwaaien”, zegt Schenk. “Er ging veel gekrakeel aan vooraf, maar het ging wel door.”

Abraham

De herindeling van 1970 is de laatste die op Zuid-Beveland heeft plaatsgevonden. “Dat betekent dat Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal binnenkort Abraham of Sara zien.” 

Ad Schenk en Marcel van der Borgt kijken in de lezing terug op de afgelopen vijftig jaar. “Hoe verliep het proces van samenvoeging? Welke strubbelingen waren er destijds? Wat was de drijfveer voor de herindeling? Wat heeft deze voor gevolgen gehad voor de inwoners? En heeft het gebracht wat ervan werd verwacht en hoe ziet de toekomst eruit?”

Aardrijkskunde

Schenk en Van der Borgt hebben beiden jaren les gegeven op wat nu het Ostrea Lyceum is. Van der Borgt aardrijkskunde, Schenk wiskunde. De eerste schreef kort na 1970 een scriptie over de herindeling. Hij gaat in op de geografische en historische aspecten. Schenk, die na zijn carrière als docent jaren wethouder is geweest in de gemeente Borsele, gaat tijdens de lezing op wat de herindeling heeft opgebracht. Ook kijkt hij naar de toekomst. 

Aanmelden

De lezing, die is georganiseerd door de Seniorenraad Borsele, begint om 19.30 uur. Aanmelden voor de lezing kan bij het Vrijwilligershuis Borsele: 0113-311999 of info@vrijwilligershuis.nl.   


 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief