Quiltsters gezellig aan het werk.
Quiltsters gezellig aan het werk.

'Quilten is gezellig én gaat eenzaamheid tegen'

ZOUTELANDE - In de Soute Schakel in Zoutelande vinden woensdag 6 en donderdag 7 november de Zeeuwse Quiltdagen plaats. Voor wie deze hobby nog niet ontdekt heeft, kan Jannie Muller, quiltster van het eerste uur, meerdere redenen noemen om het eens te proberen. “Het is gezellig en ontspannen, het geeft voldoening en iedereen kan het leren”, stelt de 78-jarige Vlissingse. “Tegen wie zich eenzaam voelt, zou ik zeggen, kom quilten.”


Tijdens de Zeeuwse Quiltdagen, die overigens ook bezoekers van buiten de provincie trekken, zijn tussen 10.00 en 15.00 uur allerlei soorten quilts te bekijken en gaan de quilters ook aan de slag. Wie het handwerken eens wil uitproberen, is ook welkom. Beide dagen is een pakket met stof en een patroon te koop en kunnen nieuwelingen te midden van geoefende quilters aan het werk met naald en draad.

Geheel

“Er komen zo’n negentig tot honderd quiltsters per dag”, weet Jannie Muller uit ervaring. Velen kennen elkaar en kletsen tijdens het handwerken bij. “We roepen in het bijzonder jonge vrouwen op om gezellig langs te komen. Quilten is héérlijk. Ik vind het fantastisch om met kleurtjes en motiefjes bezig te zijn. Het is zo fijn om daar een mooi geheel van te maken.”

Tentoonstellingen

De eerste quiltdag in Zeeland vond plaats in april 1987 in Middelburg. In de begintijd hebben de quilters zelfs geëxposeerd in De Vleeshal en Kloveniersdoelen in Middelburg. “Die tentoonstellingen trokken meer dan 1250 bezoekers in drie dagen.”

Doordat er de afgelopen jaren minder cursussen en docenten zijn, neemt de aanwas aan nieuwe beoefenaars af. Er zijn nog wel quiltgroepen in onder meer Vlissingen, Oostkapelle en Oost-Souburg, weet Muller. “De enthousiaste quiltsters zijn nog steeds enthousiast, maar worden wel ouder.”

Begrip

De afgelopen jaren is de locatie voor de dagen een paar keer veranderd. Van Middelburg werd het Biggekerke. Toen ze nog georganiseerd werden in het dorpshuis in Biggekerke waren de Zeeuwse Quiltdagen echt een begrip, met honderden quiltsters uit heel Zeeland, Noord-Brabant en zelfs België.” Met de sloop van het dorpshuis zijn de quiltdagen verplaatst naar de Soute Schakel in Zoutelande. Hier hoopt de organisatie volgende maand oude bekenden en nieuwe gezichten te zien. “Het quilten kan mensen uit hun isolement halen”, vindt Muller. Als de vingers functioneren, is quilten volgens Muller goed te leren. “Bij de quiltdagen maak je de sfeer mee en zijn er mensen die uitleg kunnen geven.”

Goed doel

Zelf quilt Muller al sinds de geboorte van haar oudste zoon. “Toen kreeg ik van mijn zuster een quiltje dat ik als dekbedovertrekje kon gebruiken.” Door dit cadeau is ook de liefde voor het quilten geboren. “Ik ben verslaafd geraakt aan de lapjes, kan wel een winkeltje beginnen met wat ik allemaal in huis heb”, lacht Muller. Ze maakt ook regelmatig quilts voor het goede doel, zoals dikke dekens en knuffeldekentjes voor kinderen die in armoede leven en gezinnen van Veilig Thuis, die te maken hebben met huiselijk geweld. “Ik quilt bijvoorbeeld voor stichting Geef een Mensje Warmte van Ilona Schmit uit Kattendijke. Iets voor een ander kunnen doen, maakt mijn dag goed en verrijkt mijn leven.”

Meer informatie

Meer informatie opvragen over de Zeeuwse Quiltdagen en aanmelden voor deelname kan bij organisator Marij Fouchier, via
marijfouchier@casema.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>