De stand van Kika Zeeland op de Modelbouwshow in de Zeelandhallen. FOTO COBY WEIJERS
De stand van Kika Zeeland op de Modelbouwshow in de Zeelandhallen. FOTO COBY WEIJERS (Foto: Coby Weijers)

'Het is een uit de hand gelopen hobby voor het goede doel'

GOES - Tussen alle babykleertjes, tweedehands eettafels en boeken over van alles en nog wat staan af en toe opmerkelijke zaken te koop op het welbekende Prikbord van Zeelandnet. In samenwerking met de provider pikt Weekblad de Bode deze pareltjes er eens in de twee weken tussenuit en zet ze extra in de spotlights. In deze aflevering gaat het over Kika-beren.


Vaste bezoekers van Prikbord hebben de advertenties van de Kika-beren de afgelopen jaren vast en zeker voorbij zien komen. Al jaren adverteren de vrouwen van Kika Zeeland met hun knuffelberen, kleertjes en zogenaamde luiertaarten. “We zijn met een stuk of vijftien vrijwilligers in Zeeland”, vertelt Neeltje Landa. De vrijwilligers halen samen veel geld op voor Kika. Zo konden ze vorig jaar aan de stichting een cheque overhandigen van bijna 13.000 euro. “Jullie maken het verschil in de strijd tegen kinderkanker”, zei Kika in een bedankbrief.

Hobby

De Zeeuwse vrijwilligers hebben eigen taken. Zo is Jannie Riemens coördinator in de provincie en plaatst alle advertenties op Prikbord, Landa is verantwoordelijk voor de communicatie, neemt cheques van acties in ontvangst en houdt presentaties op scholen, anderen maken kaarten voor Kika en weer anderen staan met een Kika-kraam op braderieën en beurzen. Ook zijn er vrijwilligers die kleertjes breien en naaien voor de Kika-beren en Babyborn-poppen. Het gaat bijvoorbeeld om shirtjes van de drie grote voetbalclubs, maar ook gebreide truitjes van bedrijven en prinsessenjurkjes voor de poppen van Babyborn. “Het is een uit de hand gelopen hobby van de Zeeuwse vrijwilligers”, zegt Neeltje.

Schenkingen

De kleertjes zorgen voor extra inkomsten voor Stichting Kika, bovenop de opbrengst van de beren. De wol en andere spullen krijgen de Zeeuwen over het algemeen door schenkingen en acties. Neeltje breit ook nog steeds kleertjes. “Ik breide altijd al graag, raakte jaren geleden op een braderie in gesprek met een paar vrouwen van Kika en ben sindsdien betrokken.” Ze is de zeventig inmiddels gepasseerd, maar denkt er niet aan te stoppen. “Ik doe het graag. Je bent lekker bezig en hebt contact met andere mensen. Ik vind Kika ook een geweldig doel. Wij zijn slechts een radertje in het geheel, maar de stichting kan door dit soort acties fantastisch werk doen.”

Doppen

Ze merkt dat andere mensen er op dezelfde manier in staan. “Naast de beren sparen we ook doppen voor Kika. Ik ga bijna elke maand met een vuilniszak vol doppen naar Toyota De Jonge in Goes, die deze centraal inzamelt voor Kika. En als ik daar kom, lijkt het wel of ik een auto kom kopen. Zo hartelijk word ik ontvangen. Ook zij staan volledig achter het goede doel.”

Neeltje zegt dat Kika Zeeland dringend nieuwe vrijwilligers kan gebruiken. Aanmelden kan via Jannie Riemens: kikazeeland@gmail.com. Meer informatie: www.kikazeeland.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Technicians

Bergen op Zoom

Meerdere vacatures

Goes

Verzorgende IG

Goes

Operators

Bergen op Zoom

Meerdere vacatures

s-Gravenpolder