Afbeelding
Foto: Chris Pennarts

VDL gaat helft van hoogspanningsmasten tussen Borssele en Rilland plaatsen

Door: Eugene de Kok Algemeen

RILLAND - VDL Network Supplies gaat de helft van de wintrackmasten plaatsen voor de 380kv-hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland.

De andere helft van de werkzaamheden gunt netbeheerder Tennet waarschijnlijk in april.

De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van werkwegen, werkterreinen en funderingen voor de masten en het herstel van de grond na ingebruikname van de hoogspanningsverbinding.

Deelgebieden

Het 48 kilometer lange hoogspanningstraject bestaat uit twee deelgebieden. Het ene werkgebied is tussen het hoogspanningsstation in Borssele en de Willem-Annapolder en het andere van deze polder tot aan het nieuwe hoogspanningsstation in Rilland. VDL gaat de 104 wintrackmasten voor het laatste deel maken. Het bedrijf begint aan het einde van dit jaar met de bouw.

Contract

Tennet ging op zoek naar nieuwe leveranciers, nadat de netbeheerder in oktober 2018 het contract opzegde met een consortium van Heijmans en Europoles. Dat bedrijf kon de kwaliteit niet garanderen en zou de opleverdatum niet halen.

Capaciteit

Tennet zegt dat de werkzaamheden aan de nieuwe 380kv-verbinding na de zomer beginnen. De lijn is waarschijnlijk klaar in 2022. Er is dan een extra verbinding naast de bestaande op dit traject.

De extra lijn is nodig, omdat de huidige verbinding vol is en Tennet geen onderhoud kan verrichten. Zeker met het oog op de bouw van de windparken, waarvan de stroom aan land komt in Borssele is extra capaciteit nodig.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief