Er zijn geen Koningsdagfestiviteiten en Koningsspelen dit jaar. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS
Er zijn geen Koningsdagfestiviteiten en Koningsspelen dit jaar. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS (Foto: Archieffoto Coby Weijers)

Oranjevereniging Wemeldinge gaat voor 'topfeest' volgend jaar

WEMELDINGE - Een streep zetten door de festiviteiten voor Koningsdag was moeilijk, maar inmiddels is Oranjevereniging Wemeldinge opgelucht. “We hebben er tegenaan gehikt, maar gaan nu voor een groot feest in 2021”, vertelt Saskia Houtekamer van de oranjevereniging.


De lichtjesroute, live muziek, feesten in de tent op het Dorpsplein, het gaat allemaal niet door. En dat is balen, aangezien Wemeldinge eens in de vijf jaar uitpakt rondom Koningsdag. “Gelukkig krijgen we alleen maar positieve reacties op ons besluit en is iedereen heel coulant. De bands hebben allemaal toegezegd volgend jaar te komen en ook de sponsorgelden mogen we houden voor volgend jaar”, vertelt Houtekamer.

Versieringen

De voorbereidingen voor alle activiteiten waren al na de zomer begonnen. Toen kwamen Houtekamer en de andere bestuursleden van de oranjevereniging - Mappy Zuijdwegt, Elly Happel en Sylvia Kramer - samen om het programma te bedenken. “We hadden als thema ‘natuur’ gekozen. En rond de jaarwisseling begon het te kriebelen bij de mensen in het dorp, want half april wil je alles zoveel mogelijk klaar hebben. Bij de 25 buurtverenigingen waren ze al volop bezig met versieringen maken. Gelukkig kunnen we die ook bewaren.” Het thema 'natuur' verhuist ook mee naar volgend jaar.

Lichtjestocht

Door de aanloop naar de coronamaatregelen zag de oranjevereniging de bui al hangen. Toen de scholen sloten en bekend werd dat koning Willem-Alexander niet met zijn gezin naar Maastricht zou gaan voor Koningsdag, leek uitstel onvermijdelijk. “Toen kwam ook het advies van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen om de festiviteiten niet te laten doorgaan." De oranjevereniging heeft gelukkig geen kosten voor niets gemaakt, vertelt Houtekamer. "De programmaboekjes en posters moesten nog gedrukt worden.”

De dj’s en bands, zelfs Wild Romance, de voormalige begeleidingsband van de overleden artiest Herman Brood, hebben toegezegd in 2021 een oranje feestje te vieren in Wemeldinge. Dan hoopt het dorp ook weer een grootse lichtjestocht met versierde voertuigen te houden. “Daarnaar komen vele toeschouwers uit allerlei dorpen kijken, zelfs busjes met ouderen en mensen met een beperking. Voor de karren waren ook al versieringen geknutseld.”

Vlaggen

Ondanks alle maatregelen hoopt de vereniging dat Wemeldinge eind april op een veilige manier toch oranje kleurt. “Je kunt bijvoorbeeld nog wel de vlag uithangen. De landelijke bond doet een oproep om zoveel mogelijk vlaggen te hijsen, als eerbetoon aan alle mensen die door de coronacrisis hard moeten werken, bijvoorbeeld in de zorg en winkels.”

En voor geïnteresseerden in een functie bij Oranjevereniging Wemeldinge is dit een goed moment om relatief rustig te kunnen meekijken met wat de organisatie van alle activiteiten vraagt van het bestuur. “Vrolijke, energieke mensen kunnen zich aanmelden!” Dan kan via het mailadres ovwemeldinge@gmail.com.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>