Van links naar rechts: Eddy Bogaert (organisatie), Remco Wevers (teamlid), Ming Gilbert (organisatie) en Martin Slingenberg (organisatie)
Zittend voor oud wielrenner Henk de Jong. FOTO COBY WEIJERS
Van links naar rechts: Eddy Bogaert (organisatie), Remco Wevers (teamlid), Ming Gilbert (organisatie) en Martin Slingenberg (organisatie) Zittend voor oud wielrenner Henk de Jong. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Zeeland in actie breidt zich uit als een olievlek

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Remco Wevers uit Oldenzaal is vrijdag voor de zevende keer op zijn fiets naar Goes gekomen. Zaterdag zou namelijk de Delta Ride for the Roses worden verreden. Wevers doet hier elk jaar aan mee. De Tukker werd in Nispen opgehaald door Eddy Bogaert en Henk de Jong en op het Bleekveld in Goes verwelkomd door Ming Gilbert en Martin Slingenberg namens Zeeland in Actie.

Remco Wevers komt in het weekend van de Delta Ride for the Roses elk jaar op de racefiets vanuit het oosten naar Goes. Het is een afstand van meer dan driehonderd kilometer. Hij doet hier vervolgens mee aan de benefiettocht voor KWF. Vorig jaar reed hij zelfs alle afstanden van de landelijke Ride for the Roses, die toen voor de derde keer in Zeeland werd gehouden.

Momenteel is hij in training voor het evenement Miles against Cancer waarvan de opbrengst is bestemd voor het Máxima Fonds. Voor deze tocht had hij zich echter aangesloten bij Zeeland in Actie, een initiatief van Eddy Bogaert, Ming Gilbert en Martin Slingenberg.

Rekening

Zeeland in Actie valt onder de vlag van de KWF-thuismarathon. Door de coronacrisis moet het fonds het zonder inkomsten uit grote evenementen als Alpe d’Huzes en de Delta Ride for the Roses doen. Het is letterlijk een streep door de rekening van veel onderzoeken naar de genezing en behandeling van kanker. De thuismarathon is een poging om toch wat geld op te halen. Voor de marathon kan iedereen een uitdaging verzinnen waarmee hij of zij geld inzamelt voor de strijd tegen kanker. “Vanaf het begin zijn verschillende acties zijn in volle gang. De animo is onverwacht groot”, zegt Bogaert over Zeeland in Actie.

Wandelen

Zo wil Peter de Vos uit Nieuwdorp vijfhonderd kilometer wandelen voor één cent per kilometer, zet presentator Elsa van Hermon van Omroep Zeeland zich in, verkoopt Goesenaar Charles Linssen foto’s en fietsen Anne van de Swaluw en Roy Bogaert honderden kilometers voor het goede doel, net als burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes.

Tienduizend

De laatste, net in het bezit van een nieuwe fiets, heeft zich voorgenomen deze zomer 750 euro kilometer te fietsen, verdeeld over enkele weken. “Goes heeft een reputatie hoog te houden, dus ik wilde graag iets doen”, zegt ze. “Er gebeurt heel veel”, voegt Bogaert toe. Zondag was het doel om minimaal tienduizend euro in te zamelen al gehaald. “Dit is klein begonnen, maar het groeit en groeit. Ik weet niet waar het gaat eindigen. KWF is er in ieder geval ontzettend blij mee. Het fonds is momenteel sowieso blij met elke euro die ze krijgt, want daarvan moet ze het hebben. Ik ben blij dat we hiermee zijn begonnen. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan”, lacht de inwoner van ‘s-Gravenpolder, die vorig jaar afscheid nam van het organisatiecomité van de Delta Ride for the Roses.

Sponsoren

Alles wat iemand voor Zeeland in Actie moet doen is zichzelf met een actie uitdagen. Zij kunnen zich dan door vrienden en familieleden laten sponsoren. Meer informatie is te vinden op https://acties.kwf.nl/fundraisers/zeelandinactie. De actie loopt tot 31 augustus.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief