Afbeelding
Foto: Coby Weijers

'Als gilde is het ons doel om het beroep uit te dragen'

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Steeds meer mensen ontdekken de charme van bier brouwen en dat vindt Bram Hoogesteger, cursuscoördinator bij De Deltabrouwers, niet zo gek. “Onze cursussen lopen als een tierelier, want het is leuk om zelf iets te produceren”, zegt de Kapellenaar.

Hoogersteger ziet bijvoorbeeld meer en meer vaders en zoons en vriendengroepjes bij de cursussen. “Je bent samen gezellig bezig en leert van elkaar”, verklaart Hoogesteger de interesse. Bij de cursus leren de deelnemers over de theorie en gaan thuis zelf aan de slag met brouwen. Vervolgens bespreken ze hun ervaringen om van elkaar te leren. Proeven hoort er natuurlijk ook bij. “Het is geen drinkgelag, hoor”, grinnikt Hoogesteger. “Het is mooi om met je collega’s over de finesses van het brouwen te praten.”

Kampioentje

Zo komt de 70-jarige Hoogesteger, die al ruim twintig jaar thuis bier brouwt als hobby, na al die tijd zelf ook nog steeds tot nieuwe experimenten voor zijn biertjes. Die maakt Hoogesteger - in 2005 Nederlands kampioen - onder de naam ‘t Kampioentje.

Professioneel

Het Zeeuwse bierbrouwersgilde ‘De Deltabrouwers’ is opgericht in 1987 en bestaat uit enthousiaste amateur-brouwers en bierliefhebbers. “Als gilde is het ons doel om het beroep uit te dragen en dat lukt goed.” 

De cursussen kunnen gelukkig ook binnen de coronamaatregelen plaatsvinden. “Zelf ging ik zo’n 22 jaar geleden op cursus, samen met onder meer Kees Bubberman, Jacco de Wee en Jens van Stee, die nu professioneel brouwen. We leveren dus vaklui af.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief