Schoorse kerkklok is nu ook buiten het dorp te horen
Henk Mallekote met de oude klepel.
Henk Mallekote met de oude klepel. (Foto: Coby Weijers)

Schoorse kerkklok is nu ook buiten het dorp te horen

SCHORE - Kerken zijn in deze coronatijd minder makkelijk te bezichtigen, te hóren is de Schoorse kerk des te beter. “Door de nieuwe klepel horen ook mensen buiten het dorp de klok”, vertelt koster Henk Mallekote van Protestantse Gemeente Hansweert-Schore.

Begin juli is de versleten klepel vervangen. “Een bijzondere gebeurtenis, want dit is pas de tweede klepel die hier hangt, dus zo dikwijls komt vervanging niet voor.”


Oorverdovend

Het eerste exemplaar deed dienst sinds 1950. In die ruim zeventig jaar is de klepel zoveel platter geworden dat er geen vol geluid meer uitkwam, vertelt Mallekote. “Ik moest ‘m harder afstellen om hetzelfde aantal decibels te produceren. Ook werd het geluid minder rond. De nieuwe klepel hoeft minder hard tegen de klok te slaan om even goed hoorbaar te zijn. Ook is de klank weer voller.” En de galm draagt verder, merkt de koster aan opmerkingen van mensen buiten het dorp. “Mooi vind ik dat, want het is een prachtig geluid. Maar je moet er niet naast staan in de toren, dan is het oorverdovend.”

Binnenkijken

De klepel doet zijn werk dagelijks om 8.00, 12.00 en 18.00 uur, op zondag alleen om 12.00 en 18.00 uur, en bij begrafenissen en feestdagen. De klok slaat ieder half uur, maar dan hoor je de hamer, legt de koster uit. Hij kan er veel over vertellen en doet dat met plezier, ook aan bezoekers. Door het coronavirus zijn er echter minder kerkopenstellingen. “Maar als ik bij de kerk aan het werk ben, zijn bezoekers welkom. Wanneer ik bijvoorbeeld de paadjes veeg en de deur open zet, komen er bijna altijd mensen binnenkijken.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>