‘Als opa het niet kan maken, kan niemand het’
Kees de Koeijer.
Kees de Koeijer. (Foto: Jessica Rovers)

‘Als opa het niet kan maken, kan niemand het’

YERSEKE – Kees de Koeijer uit Yerseke heeft dit jaar een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet voor de Hervormde kerk in zijn dorp. Ook is hij al vijftig jaar lid van de vogelvereniging, waarvan 37 jaar als penningmeester.


Naast de bestuursfuncties die De Koeijer bekleedde is hij nog steeds een waardevol lid voor de kerk, vogelvereniging, houtsnijclub en Kunstkring Reimerswaal. Voor hem kwam de onderscheiding als een totale verrassing. De neef van Kees, Adri de Koeijer, die voorzitter was van de stichting Familie de Koeijer, had hem voorgedragen.

“Niemand van mijn kinderen en kleinkinderen wist ervan”, blikt Kees de Koeijer terug. “Mijn neef belde mij om te zeggen dat ik vrijdag thuis moest blijven, omdat er iemand zou komen namens de stichting om mij een beeldje te overhandigen. Dit vond ik wel raar, want ik had vorig jaar ook al een familiepluim gekregen en die krijg je nooit allebei. Toen de burgemeester belde, was ik blij verrast.”

Houtsnijclub

Kees de Koeijer heeft altijd gewerkt als monteur van tuinbouwmachines en helpt mensen als ze problemen hebben met hun tuinapparatuur. Ook rijdt hij elke zondag een paar dames naar de kerk en ouderen brengt hij naar het ziekenhuis. Voor De Koeijer zijn dit dingen die je 'gewoon' voor een ander doet. “Ik help graag anderen en ben graag lid van een vereniging of club. Veel verenigingen gaan kapot, omdat er geen bestuur is, dus iemand moet het doen. Ik vind het belangrijk om het verenigingsleven mogelijk te maken. Ik ben een sociaal persoon, maak graag een praatje en ik word ook gedreven door mijn vrouw. Ik ben twintig jaar lid van de houtsnijclub in Kapelle en daar ben ik nu ook voorzitter van. We hebben zo'n 28 leden en dat geeft wel aan dat het best leeft.”

Familiewapen

Voor De Koeijer is het lintje erkenning voor al zijn vrijwilligerswerk. “Ik vind het heel leuk om na al die jaren op deze manier waardering te krijgen voor wat ik doe. Ik ben van plan er zo lang mogelijk mee door te gaan, want ik doe het graag. Net als het houtsnijwerk. Mijn vader deed dat ook. Ik vind het prettig om wat te doen te hebben en wat te maken. Ik neem geen boeken mee op vakantie, maar mijn koffertje met gereedschap. Ik heb het familiewapen gemaakt en voor mijn zes kleinkinderen heb ik mesheften gemaakt. Dat geef ik ze als aandenken aan opa. Ze zeggen altijd: ‘Als opa het niet kan maken, kan niemand het’.”

Met de leden van de Kunstkring Reimerswaal heeft De Koeijer zijn werk tentoongesteld in de dependance van het Oosterscheldemuseum. In het kader van de Mosselboulevard geeft hij elke woensdag een houtsnijwerkdemonstratie op de Paardenmarkt in Yerseke.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Horecatoppers

Kamperland

Vrijwilligerswerk

Vlissingen

meerdere vacatures

Kruiningen

Inpakoperator

Kruiningen

HR adviseur

Kruiningen