‘Het zou saai zijn als niemand de straat zou versieren’
<p>Adriaan Gijssel.</p>

Adriaan Gijssel.

(Foto: Jessica Rovers)

‘Het zou saai zijn als niemand de straat zou versieren’

WEMELDINGE – Onder de gedecoreerden die begin juli een koninklijke onderscheiding kregen, was ook Adriaan Gijssel. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor de kerk en het dorp.


Adriaan Gijssel is sinds 1970 actief voor de Protestantse Gemeente Wemeldinge waar hij ondere andere leiding gaf aan de zondagschooldiensten en fungeerde als hulpkoster. Sinds 1997 was hij penningmeester van buurtvereniging Het Centrum en is hij betrokken bij de versiering van de Dorpsstraat.

Verrassing

Tot op het moment van de bekendmaking had Gijssel niks in de gaten. “Het was een verrassing. Ze waren hier bezig met het versieren van de bomen en ik wilde helpen, maar dat hoefde niet. Ik had het helemaal niet door. Toen ik met de burgemeester aan het videobellen was en zij mij vertelde dat ik een lintje zou krijgen, kon ik het eerst niet begrijpen. Ik vond het niet nodig. Er zijn anderen die veel meer doen dan ik. Blijkbaar dachten andere mensen daar anders over. Als zij het gewaardeerd hebben, vind ik dat toch leuk.”

Vanzelfsprekend

Tot zijn negenentwintigste heeft Gijssel in de fruitteelt gewerkt. Daarna is hij de bestrijdingsmiddelenhandel in gegaan. Na vijf jaar begon hij bij Hoechst Holland, het latere Thermphos, waar hij het schopte tot b-operator. Het vrijwilligerswerk heeft hij er altijd bij gedaan en na zijn pensionering is hij meer gaan doen. “Het is ook hoe je in de maatschappij staat”, vindt hij. “Voor mij was het als vanzelfsprekend. Ik heb tien jaar Tafeltje Dekje gedaan en mij ingezet als vrijwilliger voor het organiseren van tandemtochten voor blinden en slechtzienden. Ook fietste ik altijd met een man uit het dorp die blind was geworden en mijn vrouw fietste met zijn vrouw die slechtziend was. Ik tuinier graag en ik heb een man hier op het dorp geholpen met het onderhouden van zijn tuintje. De kerk had lange tijd geen koster, dus daar heb ik ook geholpen. Ook heb ik de docent van de gymnastiekvereniging ondersteund.”

Versieren

Vorig jaar heeft Gijssel het penningmeesterschap van de buurtvereniging overgedragen. “Het was tijd dat iemand anders het ging doen, zeker gezien de moderne middelen vandaag de dag. De computer heeft de maatschappij veranderd en ik kan er niet zo goed mee omgaan. Ik ben het destijds gewoon gaan doen en eigenlijk al die jaren blijven hangen. Vroeger organiseerde ik ook veel met de buurtvereniging en ik was altijd wel één van de aangevers. Samen hielden we de boel draaiende. In Wemeldinge vieren we om de vijf jaar Koningsdag en dan beginnen we al in maart met het versieren van de straat. Het wordt dan hier in de Dorpsstraat uitbundig gevierd en er zit altijd veel werk aan.” Hoewel Gijssel al 81 jaar is, wil hij zo lang mogelijk blijven helpen versieren. “Het zou maar saai zijn als niemand dat deed. Er is geen buurt zo mooi versierd als het centrum en daar ben ik trots op.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief




 

Vacatures

Horecatoppers

Kamperland

Uitvoerder

Nieuwdorp

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

CNC-verspaner Frezen/Draaien m/v

Goes

Allround onderhoudsmedewerker

Woensdrecht