Wethouder Maarten Both en gastdocente Elisabeth Hijweegen vertellen over afvalscheiding.
Wethouder Maarten Both en gastdocente Elisabeth Hijweegen vertellen over afvalscheiding. Foto: Ellen De Vriend

Is afval kostbaar?

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE – De gemeente Reimerswaal start met de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) op scholen. Daarom woonde wethouder Maarten Both maandag een gastles ‘Afval scheiden wordt een feestje’ bij van Milieu Educatie Centrum (MEC) de Bevelanden in groep vijf van De Zevensprong in Krabbendijke.

“Weten jullie wie Mark Rutte is?”, vraagt wethouder Both, terwijl hij zich voorin de klas voorstelt. Een heleboel hoofden knikken. “Eigenlijk doet een wethouder, zoals ik, voor de gemeente wat Mark Rutte voor het hele land doet. Een van de dingen waarmee ik me bezighoud, is het afval. Als gemeente willen we jullie ervan bewust maken hoe belangrijk het is voor het milieu om afval te scheiden.”

PMD

De Zevensprong is één van de zeven basisscholen in Reimerswaal die meedoet aan de gft-inzameling via de gemeente. Gastdocent Elisabeth Hijweegen van het MEC legt de leerlingen uit dat de gemeente dit jaar een proefproject is begonnen met het nascheiden van het afval. Bij nascheiding worden de verschillende soorten afval na de inzameling pas van elkaar gescheiden. “Zo gaan ze kijken hoe de meeste herbruikbare stoffen eruit gehaald kunnen worden. Afval is kostbaar,” zegt ze. Veel kinderen reageren daar verbaasd op. “We kunnen veel dingen opnieuw gebruiken, zoals flessen, blikjes, papier en plastic. In sommige gemeenten scheiden de inwoners het afval thuis, dat heet bronscheiding. Anderen laten het PMD in het restafval zitten. Wie weet wat PMD is?”

Vingers gaan de lucht in, maar het precies vertellen is toch moeilijk. PMD staat voor plastic, metaal en drankenkartons. “Dus de sap- en melkpakken”, verduidelijkt Hijweegen. “In onze gemeente wordt dat er in de scheidingsinstallatie, waar het afval naartoe gaat, uit gehaald.”

500 kilo

Hijweegen houdt het groene emmertje, dat voorin de klas staat, omhoog. “Dit is de gft-bak. Wat mag daar in?”, vraagt ze de klas. “Wij gooien er niets in, want we geven alles aan de kippen,” zegt een blonde jongen. “Dat kan ook”, knikt de gastdocente. “Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Wat wordt er van dat afval gemaakt?” Dat is een moeilijke vraag, maar uiteindelijk komt het woord ‘compost’ naar voren. “Dat is goede voeding voor planten,” stelt Hijweegen. “Net als mest van de koe,” zegt waarschijnlijk een boerenzoon.

De leerlingen kijken een filmpje van een composteerhal en zijn ervan onder de indruk dat ze per persoon vijfhonderd kilo afval produceren. Ook vinden ze het stom dat mensen kauwgom en peuken op straat gooien. “Wij hebben thuis grijpers en ruimen zo de buurt op,” vertelt Lois. 

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief