Bennie de Witte en Eduard van Oeveren van B&E ‘houden van de vrijheid en afwisseling’
Eduard van Oeveren (l) en Bennie de Witte van B&E.
Eduard van Oeveren (l) en Bennie de Witte van B&E.

Bennie de Witte en Eduard van Oeveren van B&E ‘houden van de vrijheid en afwisseling’

YERSEKE - De rubriek ‘Aan de keukentafel met’ gaat deze keer over Bennie de Witte en Eduard van Oeveren. Zij zijn de naamgevers en mede-eigenaren van B&E. Zo’n acht jaar geleden begonnen ze dit bedrijf als B&E Reiniging. Inmiddels vallen er meerdere, aanverwante diensten onder de paraplu van B&E, zoals Ongediertebestrijding, Schoorsteenvegen en Gevelrenovatie. De Yersekse onderneming bedient zowel particulieren als zakelijke partijen, zoals woningcorporaties. Met vijftien personen vast in dienst is B&E nu binnen en buiten Zeeland actief op het gebied van specialistische reiniging en onderhoud van huizen en andere gebouwen.

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?


Eduard: “Dat kan ik makkelijk onthouden, want dat was rond de geboorte van mijn zoon Juliën. Hij is nu bijna acht jaar, dus dat was in 2012.”

Bennie: “We werkten samen op een mosselboot en ‘s vrijdags waren we altijd vrij. We zochten iets te doen voor die dag. Eduards broer is schilder en vroeg of we dakgoten konden schoonmaken, want dat werd hem wel eens gevraagd, maar hij had daar geen tijd voor. Dus dat zijn we gaan doen. We reden naar een glazenwasserswinkel in Rotterdam om alle spulletjes te kopen. Op de terugweg bedachten we dat een busje en ladder misschien ook wel handig waren, haha. Dus die hebben we ook aangeschaft. We zijn met ons bedrijf in onze eigen straat begonnen. Overal aanbellen, een praatje, een bakje koffie. Dat was stik leuk. Op den duur hadden we best wat klanten en gingen we ook op zaterdag werken. Later kregen we er grotere klanten bij en besloten we uiteindelijk, weer op het voordek van de mosselboot, om te stoppen met varen en volledig met B&E Reiniging aan de slag te gaan. Vervolgens breidden we ons bedrijf steeds verder uit. Een schildersbedrijf vroeg of wij de balkons van een flatgebouw konden reinigen en toen hebben we een hogedrukreiniger gekocht en zijn ermee aan de slag gegaan. Iedereen tevreden. Nu ondersteunen wij diverse onderhoudsbedrijven op alle manieren. De schilder kan meteen met zijn kwast aan de gang.”

Eduard: “Na B&E Reiniging kwam B&E Ongedierte erbij en in het laatste kwartaal van dit jaar is B&E Gevelonderhoud opgericht. Van daaruit richten we ons op voegherstel en renovatiewerkzaamheden. Per januari brengen wij onze ruim 2500 schoorsteenveegklanten onder bij B&E Vegers.


Hoeveel mensen hebben jullie ondertussen in dienst?

“Binnen een halfjaar hadden we onze eerste werknemer. Joost is onze voorman en werkt hier inmiddels al zeven jaar. Verder hebben we negen man voor de reiniging, twee personen voor de ongediertebestrijding, twee secretaresses/administratief medewerkers op kantoor en twee personen voor het gevelonderhoud. Soms vragen we er ook een zzp’er bij. Daarvoor hebben we vaste personen.”

Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

Bennie: “Eduard doet het werk aan de voorkant, zoals het contact met klanten. Vervolgens komen de opdrachten bij mij terecht en ik zorg dat ze juist en efficiënt uitgevoerd worden.” Eduard: “De verdeling is op een natuurlijke manier ontstaan. Ieder werkt vanuit zijn eigen kracht. Natuurlijk bespreken we ook samen dingen. En we werken, als het ook maar even kan, nog mee buiten in de praktijk! Ook vinden het belangrijk om cursussen te doen voor nieuwe werkzaamheden, zodat we weten waarover we praten.”

Hoe houden jullie werk en privé in evenwicht?

Eduard: “Je neemt je werk wel mee naar huis, maar ik heb nu een goede balans. Zo functioneer je ook het beste. Wij hebben de keuze gemaakt om van de verschillende B&E-disciplines, sleutelpersonen mede-aandeelhouder te maken. Liever niet in ons eentje honderd procent eigenaar en lekker slapen, dan dat we volledig eigenaar zijn, maar er ‘s nachts van wakker liggen.”

Wat is het moeilijkste aan jullie werk?

Bennie: “De administratie. Dat is niet ons ding en daarom hebben we een boekhouder en accountant. Je leert dat je niet altijd zelf alles het beste weet en dat je vertrouwen in andere mensen moet hebben.”

Hoe zien jullie de toekomst van B&E?

“Daarover denken we niet veel na, we zijn hoofdzakelijk bezig met het dagelijkse werk. We hebben ook nooit doelstellingen gemaakt om te komen waar we nu zijn. We zijn met z’n tweeën begonnen en vinden de vrijheid en afwisseling leuk. Doordat we altijd inspelen op de behoeften van de klant, is ons bedrijf gegroeid. Waar het eindigt? Geen idee. Maar we blijven wel aan de buitenkant van gebouwen. Bij binnen schoonmaken ligt niet onze interesse.”

Werken jullie kinderen straks ook bij B&E?

Bennie: “We hebben hen pas bedrijfskleding gegeven en de volgende dag was Jari verbolgen dat hij naar school moest en niet met papa mee mocht, haha. Hij wilde de kleding niet meer uitdoen. De kinderen in het bedrijf is geen must. Als ze dat willen, dan mag het, maar het gaat, zoals het gaat. Ook daarbij kijken we niet vooruit.”

Met wie zouden jullie aan de keukentafel willen zitten?

Bennie: “Ik zou graag met Obama en Trump gelijktijdig aan de keukentafel willen zitten. Dat lijkt me een interessant gesprek.”

Eduard: “David Attenborough, de natuurfilmer. Hij is nu in de negentig en blikt terug op zijn carrière met een documentaire. Daarin laat hij zien wat de mensen met de wereld gedaan hebben, zoals de ontbossing, en hij trekt die lijn door naar de toekomst. Dat vond ik indrukwekkend.”

n
Paspoorten:

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>