<p>Andr&eacute; Roubal en zijn vrouw.&nbsp;</p>

André Roubal en zijn vrouw. 

(Foto: Archieffoto)

‘Gastronomisch is dit de mooiste provincie’

GOES – Toen André Roubal ruim een jaar geleden voor het eerst met zijn Zeeuwse pasta in de vorm van de Zeeuwse knop kwam, had hij niet gedacht dat het zo’n succes zou zijn.


Hij heeft zijn assortiment inmiddels flink uitgebreid. Naast zo’n twintig winkels levert hij aan Adrz en verschillende restaurants. Nog steeds richt André zich op het ontwikkelen van nieuwe, prikkelende pastasoorten. Hij heeft bijvoorbeeld ook penne en gevulde ravioli. Uiteraard zijn alle pasta’s die André maakt, zowel de verse als gedroogde varianten, gemaakt met Zeeuwse ingrediënten.

Baktarwe

Hij begon aan zijn avontuur nadat hij en zijn vrouw een ‘pastaworkshop’ hadden gegeven in de keuken van hun omgebouwde boerenschuur. André, die Italiaanse roots heeft, kwam al snel op het idee om zelf pasta te maken. Dat bleek niet zo eenvoudig. “Tarwemeel uit Nederland is in principe ongeschikt voor pasta, omdat het te veel water absorbeert” legt hij uit. “Toen kwam ik via Leon de Winter uit ons dorp op een ander spoor. Hij maakt baktarwe, een waanzinnig hoogwaardig meelproduct. Hier kon ik pasta mee maken, misschien nog wel beter dan met Italiaans meel. Ook de vorm moest Zeeuws zijn. Zo zijn we uitgekomen bij de Zeeuwse knop.”

Boerderijwinkels

André bracht zijn eerste zakjes pasta bij een aantal boerderijwinkels, maar deze waren al snel niet meer aan te slepen. “We vonden een bedrijfspand in De Poel in Goes en zo was de onderneming Zeeuwse pasta geboren. Inmiddels is de productie flink opgeschaald. We zitten gemiddeld op zo’n twintig kilo pasta per klant per week, We bedienen nu 21 winkels en ook het ziekenhuis neemt bij ons af. We hadden ook gemikt op de horeca, maar corona heeft roet in het eten gegooid. Aan De Zeezot leveren we nog steeds, want daar heb je een take-away-service. Hij doet veel met menu’s die alleen uit pastagerechten bestaan. Hoewel de restaurants gesloten zijn hebben we wel al veel nieuwe aanvragen voor als ze weer open mogen. We zijn soms nog steeds verbaasd over het succes.”

Voorjaar

André maakt momenteel een product voor het voorjaar. “Dat wordt een ravioli met een vulling van lamsvlees. Ook de vullingen bevatten alleen ingrediënten uit Zeeland. We hebben niet voor niets het keurmerk Zeker Zeeuws. Ik vind Zeeland gastronomisch de mooiste provincie van Nederland. Je hebt hier zoveel. Het mooie aan pasta is dat het streekproducten, zoals vis en groenten, met elkaar verbindt. We leveren Zeeuwse knopjes met zeekraal en de verse tagliatelle met zeekraal die we aan restaurants leveren is uniek. We blijven in ontwikkeling. Zo maken we ook gevulde pasta’s met bijvoorbeeld pompoen in de herfst en kreeft en garnalen in de zomer. Wat de toekomst betreft zijn we positief. We doen dit sowieso vooral omdat we het leuk vinden.”

Streekproduct

Bij de Zeker Zeeuws Streekproduct zijn al 170 bedrijven aangesloten. Met een Zeker Zeeuws-keurmerk laten producenten zien dat het in de provincie is geteeld, gekweekt, gevist of is gemaakt met Zeeuwse grondstoffen. De stichting wil dit jaar verder werken aan haar bekendheid en van de producten.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;