Zaher Shaar is glasmonteur bij Roegiers Glas.
Zaher Shaar is glasmonteur bij Roegiers Glas.

‘Geen dag is hetzelfde’

Is het glas gebroken of is er een nieuwe ruit nodig? Grote kans dat Zaher Shaar, glasmonteur van Roegiers Glas in Heinkenszand, u komt helpen. Of wilt u een strak geschilderd muurtje? Dan is Leon van den Hoek van De Koeijer Schilders in Heinkenszand uw man. Is dit werk ook wat de beide mannen vroeger als klein jongetje altijd al wilden gaan doen?

Stel die vraag aan de 35-jarige Zaher Shaar en u zult vermoedelijk nooit een meer bevestigend antwoord hebben gekregen. Zes jaar geleden kwam hij vanuit Syrië naar Nederland en daar kwam hij al vroeg in aanraking met het glaswerk, want zijn hele familie zit ‘in het glas’. “Ik ben opgegroeid in een glasbedrijf”, vertelt Shaar. “Als ventje van twaalf jaar liep ik al mee met mijn vader. Mijn opa werkte al met glas en al mijn broers nu ook. Het is dus wel een familiedingetje.”

Voor de 28-jarige Leon van den Hoek ligt dat wat anders. “Op de middelbare school had ik nog geen idee wat ik wilde worden, tot mijn moeder iets voorbij zag komen van een schilderschool”, vertelt Van den Hoek. “Een maatje van mij werkte al bij De Koeijer, dus dat leek mij wel wat.” Het vakantiewerk beviel zo goed, dat hij besloot door te gaan. “Daarvan heb ik nog geen seconde spijt gehad.”


Afwisseling

Shaar werkte voor zijn komst naar Nederland al vijftien jaar als glasmonteur in Syrië en heeft dus de nodige ervaring. Van het repareren van ruiten tot het maken van een glazen trapleuning. Eigenlijk alles dat met glas te maken heeft. Juist dat maakt zijn werk zo leuk, vertelt hij. “Geen dag is hetzelfde”, aldus Shaar. “Soms werk je aan een balkon, de andere keer weer aan een serre. Met glas kun je alle kanten op en mooie dingen maken, dat vind ik prachtig.”

Ook voor Van den Hoek, die inmiddels zo’n twaalf jaar actief is als schilder, is die afwisseling precies waar hij van houdt. “We doen natuurlijk van alles”, legt Van den Hoek uit. “Nieuwbouw, renovatie, maar ook behangen. Zowel binnen als buiten, dus je komt overal.” Vooral de omgang met mensen geeft hem voldoening. “Je maakt de mensen altijd blij met je werk, dat is natuurlijk wel heel mooi.”

Schuren

Zijn er dan helemaal geen dingen die ze niet leuk vinden aan hun werk? Shaar twijfelt geen moment. “Ik vind alles leuk. Zou niks weten.”
Ook Van den Hoek kan nauwelijks iets bedenken. “In de winter kan het buiten behoorlijk koud zijn, maar dan trek je gewoon warme kleren aan. Schuren vinden veel mensen vervelend, maar dat hoort er wel bij.”

Passen en meten

Ondanks dat ze dus al jarenlang gepassioneerd bezig zijn, blijft hun werk uitdagend, vertellen de twee. “Het is mooi om moeilijke dingen te doen, die wil ik dan graag oplossen. Je ziet ook ieder jaar weer nieuwe dingen, een leuning van glas had je een paar jaar geleden echt niet”, geeft Shaar als voorbeeld.
Behalve schilderen, is Van den Hoek dus ook vaak aan het behangen. “Daar moet je over nadenken. Het is elke keer passen en meten, zodat je goed uitkomt.” Tot slot heeft hij nog wat tips voor toekomstige collega’s. “Voor alles openstaan, goed met klanten omgaan en geen hoogtevrees hebben. We staan soms op behoorlijke hoogtes te werken!”

Naam:
Leon van den Hoek, 28 jaar

Woonplaats:
Goes

Burgerlijke staat:
Samen, niet samenwonend

Opleiding:
vmbo-t en Ostrea Lyceu

Hobby’s:
Geen

Naam:
Zaher Shaar, 35 jaar

Woonplaats:
Goes

Burgerlijke staat:
Getrouwd

Opleiding:
Landbouwingenieur

Hobby’s:
Voetbal

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief