<p>Geert Coppens en Rianne Wouters zijn monteur.</p>

Geert Coppens en Rianne Wouters zijn monteur.

(Foto: Erica van Strien)

‘Monteurs zijn ook helpdesk’

WESTKAPELLE – De rubriek ‘Op de werkvloer bij’ zet deze keer het beroep van monteur in de schijnwerpers. Het werkgebied van de monteurs bij Aangeenbrug Elektronica bestrijkt alle Zeeuwse eilanden tot aan de Belgische grens. Toch vormen alle monteurs in de zeven werkbussen en een vrachtwagen echt een team. En zijn ze zo nodig elkaars mobiele helpdesk.


Aangeenbrug Elektronica verzorgt het plaatsen van (inbouw) elektronische apparatuur, verhelpt storingen en verricht reparaties bij zorginstellingen, op vakantieparken en bij particulieren.

In de ochtend halen de monteurs het werk voor de dag bij de planning op. Veelal gaan ze daarna zelfstandig op pad, maar voor zware klussen of opdrachten-op-hoogte, zoals het plaatsen van een grote afzuigkap of het vervangen van een binnenruit van een combi-oven, werken twee monteurs samen.

Carrièreswitch

De ervaren Oost-Vlaming Geert Coppens (57) is op pad met Rianne Wouters. In de volksmond noemen we Wouters een zij-instromer. Met in haar geval een niet alledaagse carrièreswitch. Ze verruilde haar carrière in het ziekenhuis Adrz nog maar zeven maanden geleden voor werk waarin ze naar eigen zeggen meer talenten kwijt kan.

“Ik ben praktisch, heb technisch inzicht, ben fysiek sterk en kan creatief omgaan met beperkingen”, verklaart Wouters. “In mijn bus heb ik een beperkt aantal oplossingen voor de problemen die ik in de praktijk tegenkom op een dag. Die talenten helpen dan enorm om tóch een tevreden klant te houden.”

Opleiden

Collega Coppens onderschrijft die talenten van harte. En hij kan het weten, met meer dan dertig jaar praktijkervaring. Vanuit Kortrijk bracht de liefde hem naar Zeeland, waar hij na verschillende branche-gerelateerde uitstapjes vier jaar geleden in dienst trad bij Aangeenbrug.
Coppens heeft in zijn lange elektronica loopbaan veel collega’s opgeleid. “Feitelijk weet je na een week al of het een succes wordt”, zegt hij. “En dat heeft vooral te maken met leergierigheid, aanpakken, oplossend vermogen en ja….ook humor. Want je hebt elkaar nodig in dit steeds veranderende vakgebied.”

Helpdesk

Dat een elektronicamonteur naast technisch inzicht vooral over praktische talenten moet beschikken, onderstreept Wouters. “De beste opleiding is de praktijk. Ik leer hier elke dag. Zo verving ik deze week een V-snaar bij een droger. Dat was voor het eerst. Nadat die veer erom lag, had ik toch een paar vragen. Dan is die mobiele helpdesk van mijn collega’s een uitkomst. Met een foto op de app en een korte vraag is het in no time opgelost. En door het zelf te doen, vergeet je het nooit meer.”

Vak verandert

Hoe verschillend de route naar hetzelfde vakgebied ook is verlopen, zowel Wouters als Coppens beoefenen hun vak met passie en overtuiging. En dat helpt om het hoofd te blijven bieden aan het nog steeds evoluerende vakgebied.
Coppens vergelijkt het met een auto. “Ze hebben allemaal een stuur, vier wielen, een rem en gaspedaal en toch zijn ze totaal verschillend. Er bestaan tegenwoordig koelkasten die met een camera zijn uitgerust, zodat je in de supermarkt via een app kunt checken wat je nog op voorraad hebt. Als je dan bij een storing wordt geroepen vraagt het improvisatie, geduld en kennis.”

Onbezorgd

Wouters is de eerste vrouw in het monteursteam. Gevraagd naar het leukste aspect van dit vak, zegt ze: “Ik kan er al mijn energie in kwijt, tref veel verschillende mensen overdag, vind het fijn werken tussen de mannen. Het is onbezorgd aan je werk beginnen en als je naar huis gaat is het ook klaar.”

PASPOORTEN:

Naam:
Rianne Wouters, 50 jaar

Burgerlijke staat:
Single

Opleiding:
Hbo management voor de zorg

Hobby’s:
Klussen, tuinieren, hardlopen

Naam:
Geert Coppens, 57 jaar

Woonplaats:
Domburg

Burgerlijke staat:
Samenwonend

Opleiding:
A-2 elektronica (Belgische VMBO-4)

Hobby’s:
Creatief bezig zijn met elektronica

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief