Iris de Rooij kan deelname aan het Nationaal Jeugddebat iedereen aanraden.
Iris de Rooij kan deelname aan het Nationaal Jeugddebat iedereen aanraden. Foto: Privébezit

Yersekse Iris debatteert met Paul Blokhuis

Door: Erica van Strien Algemeen

YERSEKE - Nog te jong zijn voor de stembus betekent niet dat politiek niet relevant is voor jongeren onder de achttien jaar. Daarom kregen zij deze week bij het Nationaal Jeugddebat de kans om hun stem te laten horen. Iris de Rooij (14) uit Yerseke was één van hen. Samen met haar fractiegenoten legde ze demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het vuur aan de schenen in een debat over de disbalans tussen online en offline activiteiten. 

“Het is vooral jammer dat het nu klaar is”, verzucht Iris na afloop van het online debat. De derdejaars haviste aan de Isaac Beekman Academie in Kapelle werd door haar filosofiedocente attent gemaakt op het Provinciale Jeugddebat eind 2020. Politieke interesse is haar niet per se met de paplepel ingegoten. Haar vader werkt in de visserij en haar moeder bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. “Maar we praten thuis best veel over politiek, volgen de actualiteiten en praten daarover. Mijn zus en ik zijn het lang niet altijd eens met onze ouders”, lacht Iris.

Opzoeken

Bij het debat vond Iris’ fractie de verslaving aan social media onder jongeren zorgelijk. “Wij drogen oplossingen aan en vinden dat de overheid met inzet van middelen echt kan helpen.” Het debat en de voorbereidende ontmoetingen tussen de deelnemers vonden online plaats. “In de pauzes konden we als deelnemers ook privé met elkaar praten. Dat was ook leuk. Ik denk dat we elkaar, als het weer mag, nog weleens zullen opzoeken!”

Onderschat

Iris en haar fractie willen jongeren meer sociaal en fysiek uitnodigen tot contact en ontplooiing van hun talenten. “Dat kan in buurthuizen en bibliotheken. Geef prioriteit én middelen aan buurthuizen en verenigingen om, onder voorwaarden, open te kunnen gaan.” De fractie stelde Blokhuis verder voor om werk te maken van wat ze noemen ‘Project Penvrienden’. “Letterlijk gaan schrijven biedt jongeren een nieuwe hobby aan, leert hen meer na te denken over wat ze opschrijven en maakt hen vaardiger in het sociaal verkeer.” De jongeren hebben door middel van polls op Instagram hun achterban een aantal stellingen voorgelegd. Het valt hen op dat jongeren vaak het gevoel hebben te worden onderschat. Die conclusie wordt een advies aan de staatssecretaris. “Wacht niet af tot ze zich verenigen om het podium te pakken, maar betrek ons erbij.”

Succes 

Voor de jongeren is het debat geslaagd, want de demissionair staatssecretaris heeft hen de toezegging gedaan dat ze verder mogen meedenken over de uitvoering van hun plannen. Blokhuis is volgens Iris enthousiast over het ‘Project Penvrienden’. Hij spreekt volgens Iris, zodra dat mag, graag nog eens persoonlijk af om dit door jongeren zelfbedachte project verder uit te werken.

Iris weet nog niet of ze verder wil in de politiek. “Er zijn nog meer leuke beroepen, maar als je ooit de kans krijgt om aan een provinciaal of landelijk jongerendebat mee te doen, pak ‘m. Het is echt een leuke ervaring!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief