<p>Hansweert ligt vlak achter de dijk.</p>

Hansweert ligt vlak achter de dijk.

(Foto: Jan-Kees de Meester)

Proef van bijna miljoen euro bij dijkversterking Hansweert

HANSWEERT - Voor de dijkversterking bij Hansweert experimenteert waterschap Scheldestromen met het maken van steenbekleding van bagger. De proef, die zo’n 900.000 euro kost, start begin volgend jaar.


Dan legt het waterschap een proefvak van 100 vierkante meter aan langs de dijk. Hier gaat ze werken met zetstenen voor de dijkbekleding uit baggerspecie. ‘Dit idee werd eind 2019 genomineerd voor de landelijke innovatieprijs van de Unie van Waterschappen, maar won de prijs niet’, aldus het waterschap. ‘Toch is dit idee zo veelbelovend dat we het verder onderzoeken bij de dijkversterking van Hansweert.’ Eind volgend jaar wordt duidelijk of de proef geslaagd is. 

Ecosysteem

Het waterschap werkt voor het experiment samen met Netics. Dit bureau is gespecialiseerd in het ontwikkelen van vernieuwende toepassingen voor de civieltechnische sector. Het waterschap probeert nieuwe technieken uit, omdat de organisatie in 2025 100 procent energieneutraal wil zijn. ‘Ook moeten we in 2030 volledig circulair werken.’ De baggerspecie voor de zetsteen wordt lokaal gewonnen. In de nabije omgeving van het te versterken dijktraject bij Hansweert is een slibdepot aanwezig. Als de bagger daadwerkelijk bruikbaar is, bespaart dit transportkosten en co²-uitstoot bij het aanleveren van traditionele betonnen zetstenen. 

Voorheen was bagger een afvalmateriaal. ‘Nu dient het als grondstof en wordt er een 100 procent circulair bouwelement vervaardigd. Bovendien heeft een zetsteen uit bagger ecologische meerwaarde. De stenen worden vervaardigd uit lokale grondstof en passen daarom goed in het lokale ecosysteem. Dit bevordert de ontwikkeling van flora en fauna.’ De bagger wordt na de toevoeging van binders, stoffen die zorgen voor hechting van de specie, met een steenpers onder hoge druk samengeperst tot zetsteenblokken. Die worden in de vooroever van het dijkvak geplaatst. Tijdens de proef wordt gekeken hoe het materiaal zich gedraagt onder de werking van het getij, het zoute milieu en de golfslag.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;