<p>Sander Bal.</p>

Sander Bal.

(Foto: Bastiaan Houweling)

Hydrauvision, vakwerk tot op de millimeter

YERSEKE – Voor pijpfitter Sander Bal (22) is bij Hydrauvision geen dag hetzelfde. Behalve dan de ultieme uitdaging om bij elke klus het leidingwerk er zo mooi mogelijk in te krijgen. “Dat het echt strak loopt. En natuurlijk ook dat het werkt”, grijnst hij. 


Op de vestiging in Yerseke is Sander momenteel de enige pijpfitter in de buitendienst. In de werkplaats van Hydrauvision Piping wordt door collega’s prefab veel voorbereid, maar het ter plaatse monteren is de uitdaging in de dagelijkse praktijk. “Niet zo vreemd ook”, zegt Sander, “want niet zelden is de apparatuur waarvoor wij de leidingen komen leggen nog niet beschikbaar op de locatie waar het werk wordt opgenomen. Dan moet je het ‘in het werk’ aanpassen.
Wij werken hier veel op schepen en in chemische fabrieken. Dat kan betekenen dat je de ene keer een halve dag moet wachten op een specifieke vergunning en de volgende keer een uurtje langer doorwerkt om het productieproces niet te verstoren.”

Verzin maar wat

Voor Sander is juist die variatie belangrijk. Hij kwam als leerling lasser bij Hydrauvision. “Ik zat op het vmbo en stapte over naar 4 dagen werken en 1 dag leren per week. Eenmaal mee naar buiten merkte ik hoe leuk het vak van pijpfitter is. Als lasser zit je achter een schermpje. Als pijpfitter ontwerp je zelf. Het mooist vindt hij als een klant tegen hem zegt ‘Hier staat een powerpack en daar staan twee cilinders, daar moet een pijpje tussen komen, verzin maar wat, ik hoor wel wat je nodig hebt, succes!’ “Dus dan bedenk ik zelf hoe ik de beugels ga plaatsen, hoe de leidingen moeten lopen. Het vak van pijpfitter leer je pas in de praktijk. Op school vroeg ik me bij wiskunde af waarom ik moest leren om een driehoek berekening te maken. Totdat je pijpjes gaat buigen en bij de hoeken werkt met.. een driehoekberekening haha. Voor de fijne kneepjes heb je een leermeester nodig. Voor mij was dat de Portugese Antonio. Een pijpje buigen kan iedereen, maar het specialisme om alles mooi strak te laten lopen, dat leer je van een oude rot.”

Strak en netjes

Tegenwoordig gaat Sander alleen op pad. “Ik krijg een adres en telefoonnummer van de contactpersoon mee. Vanaf dat moment begint mijn verantwoordelijkheid. Alleen werken is ook fijn omdat je zelf je dag indeelt. Als ik lekker bezig ben, werk ik soms een uurtje langer of ga een uurtje later pauzeren. En al werk ik alleen, ik ervaar dat niet zo. Je hebt contact met de crew op een schip, met de opdrachtgever, met mensen in de fabriek.”
Gevraagd naar zijn mooiste klus scrolt Sander door een indrukwekkend aantal foto’s op zijn smartphone. Hij laat het resultaat zien van 10 aangelegde leidingen op een binnenvaartschip. “Mooi strak, alles netjes weggewerkt, daar ben ik nou trots op”.

Voldaan gevoel

Sander vat nog maar eens samen waarom hij het vak van pijpfitter zo fantastisch vindt. “Het ene moment ben je op een oud baggerschip aan het werk, het volgende moment sta je in Schoondijke aan een nieuwe installatie te sleutelen. Je mag zelf verzinnen hoe je het gaat doen. Het overleg met de klant is superleuk en je ziet de klus van begin tot eind. Als het klaar is test je het systeem en dan heb je echt een voldaan gevoel.”

Vacature

Sander heeft een LinkedIn account. “Aangemaakt toen ik hier net kwam werken. Ik plaats er weleens wat op over mijn werk, een mooie foto, de YouTube film van onze website (waaraan hij meewerkte, red.). In dit vakgebied krijg je vaak aanvragen of je ergens wilt komen werken. Maar ik heb het hier ongelooflijk goed naar mijn zin.
Er is een vacature voor een nieuwe collega. Sander kijkt ernaar uit. “Iemand die netjes en precies werkt, van doorpakken houdt en zelf initiatief neemt als de situatie dat vraagt, die kan hier ver komen. Hydrauvision is een fijne werkgever, die behalve uitdagende projecten ook legio opleidingsmogelijkheden faciliteert en kennis aanbiedt. Het bedrijf geeft me veel vertrouwen en vrijheid. Dat motiveert enorm.”

PASPOORT

Naam: 
Sander Bal (22)

Woonplaats:
Krabbendijke

Burgerlijke staat:
Single

Opleiding: 
Allround constructiewerker niveau 3,
Lasdiploma’s MIG/MAG en TIG (lasprocessen) VCA
en een Kennistraject Hydrauliek (intern
opleidingstraject)

Hobby’s: 
Vissen, vogels kweken (Australische prachtvinken).

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

Vacatures

Meerdere vacatures

Steenbergen

Carrière in de thuiszorg

West-Brabant

Assistent-Accountants

Roosendaal en Sint-Maartensdijk

Verzorgende IG

Goes

Automonteur

Goes