<p>Lotte (linksvoor) en Wieteke met hun vaders Wim (linksachter) en Frans.</p>

Lotte (linksvoor) en Wieteke met hun vaders Wim (linksachter) en Frans.

(Foto: Britta Janssen)

Lotte en Wieteke lopen deze week 4 keer 30 kilometer voor hun vaders

WOLPHAARTSDIJK - Lotte Reijnhout (23) uit Wolphaartsdijk en haar nicht Wieteke van der Paal (39) uit Zierikzee lopen deze week, tijdens de Alternatieve Vierdaagse, 120 kilometer om geld op te halen voor het goede doel. Naar aanleiding van wat hun vaders is overkomen, zamelt Lotte geld in voor de Hersenstichting en Wieteke voor de spierziekte IBM. 


“Mijn gezonde, sportieve vader kreeg in november uit het niets een herseninfarct”, vertelt Lotte. “Hoe kan dat? Daarom wil ik geld ophalen voor de Hersenstichting, want er is nog zoveel onduidelijk over hersenziekten, en ook over spierziekten.”

Vier dagen lang lopen Wieteke en Lotte dertig kilometer her en der in Zeeland. Hun streefbedrag voor de actie hadden ze al snel bereikt en doneren kan nog steeds. “Ik heb soms vijftig en zelfs honderd euro gekregen, daar word je stil van”, vertelt Wieteke, wier vader de spierziekte IBM heeft. Naast geld levert hun actie ook bekendheid op voor hersen- en spieraandoeningen, waarvan er ontzettend veel verschillende zijn. “Het overkomt ook meer mensen dan je denkt”, aldus Lotte. 

Bewustwording helpt mensen om zo goed mogelijk te handelen in geval van nood. Lottes vader kampt nog met afasie, maar is er volgens de familie relatief goed vanaf gekomen. Het maakt de impact er niet minder om. Gelukkig kunnen Wieteke en Lotte bij het wandelen, dat ze vroeger nooit deden, fijn praten. Over hun vaders, maar ook over allerlei andere dingen. “Het maakt ook je hoofd leeg”, zegt Wieteke. “Normaal gesproken ben je onderweg bezig met je bestemming, maar bij het wandelen zie ik echt de omgeving”, vult Lotte aan. “En ik kom op plekken waar ik nog nooit ben geweest, zoals in de Wilhelminapolder.”

 Wietekes vader heeft al enkele jaren de progressieve spierziekte IBM, waardoor hij onder meer moeilijker loopt. “Daardoor realiseer ik me wat ik allemaal wél kan, zoals deze actie houden”, zegt Wieteke. “’s Avonds heb ik dan wel pijn aan mijn voeten, maar de volgende dag kan ik weer.”

Kijk voor meer informatie over de acties op actie.hersenstichting.nl/actie/lotte-reijnhout en spieractie.nl/actie/wieteke-van-der-paal.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Meerdere vacatures

Steenbergen

Carrière in de thuiszorg

West-Brabant

Assistent-Accountants

Roosendaal en Sint-Maartensdijk

Verzorgende IG

Goes

Automonteur

Goes