<p>Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is juryvoorzitter van de Emergo juryprijs.</p>

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is juryvoorzitter van de Emergo juryprijs.

(Foto: Provincie Zeeland)

‘Ondernemers én studenten uitdagen om te vernieuwen’

De uitreiking van de Zeeuwse innovatieprijs Emergo is voor gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland traditiegetrouw een hoogtepunt van Contacta. Nu de beurs niet kan doorgaan, vindt de prijsuitreiking vandaag (woensdag) online plaats. De onderscheiding zet Zeeuwse ondernemingen met de beste vernieuwende ideeën in de schijnwerpers. “Innovatie is een van de pijlers van de Zeeuwse economie en deze verkiezing brengt prachtige innovaties in Zeeland breed in beeld”, aldus De Bat. De bedrijven verdienen deze aandacht en daarnaast hoopt De Bat dat hun vernieuwingen andere ondernemers én jonge mensen uitdagen om ook te innoveren.


Vandaag ( 1 december) staat de uitreiking van zowel de Emergo juryprijs als Emergo publieksprijs op het programma. De kanshebbers zijn dit jaar Fytek Pro Sportslab uit Heinkenszand, Q-Aviation uit Middelburg, Meatless uit Goes, MST Groep uit Meliskerke en Vervaet uit Biervliet. Tot en met dinsdag 30 november kon het publiek stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde. 

Q-Aviation ontwikkelde een systeem, met bijsturing voor de piloot via lichtsignalen, om helikopters veiliger te laten landen. Meatless heeft een nieuwe techniek om meel van granen en peulvruchten te maken en ontwierp hiervoor productiesystemen die in Zeeland zijn gebouwd. De MST Groep, actief in de machinebouw, ondersteunt opdrachtgevers in het bedenken en bouwen van producten met minimale verspilling van tijd en kosten. Via een online platform van Fytek Pro Sportslab kunnen beweegexperts, zoals fysiotherapeuten, kennis opdoen via beweegfilms op maat voor in de huiskamer. Vervaet heeft een platform gemaakt om alle data van haar landbouwmachines te verzamelen, zodat klanten de data van deze voertuigen kunnen koppelen aan percelen waarop ze gewerkt hebben. Zo krijgen ze snel inzicht in de kosten per perceel en kunnen makkelijker de werking van de machine analyseren in verschillende omstandigheden.

Discussie

De innovatieprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Dit jaar zou er voor het eerst een lunch voor alle eerdere winnaars zijn, maar die gaat nu niet door. De Bat is juryvoorzitter van de Emergo juryprijs. Omdat het ook de bedoeling is om jonge mensen te inspireren vernieuwend bezig te zijn, vindt hij het mooi dat voor het vierde jaar ook studenten betrokken zijn bij de verkiezing. De vakjury, onder leiding van De Bat, is op bedrijfsbezoek gegaan bij de genomineerden en ruim vijftig studenten van de HZ University of Applied Sciences onderzochten de innovaties en stelden hiervan rapporten op voor de jury. “Je ziet een mooie wisselwerking tussen de ondernemers en studenten, want ze hebben soms echt verschillende meningen en dat kan flinke discussie opleveren.”

Onmisbaar

Ondernemers kunnen ontzettend veel digitaal bereiken - dat maakt de coronapandemie extra duidelijk - , maar fysieke ontmoetingen blijven volgens De Bat onmisbaar. Daarom is het jammer dat Contacta door de coronapandemie niet kan plaatsvinden dit jaar. Het is een gemis dat ondernemers nu niet informeel kunnen bijpraten over bijvoorbeeld hoe zij de coronacrisis doorkomen. De krapte op de arbeidsmarkt was het meest besproken onderwerp op de beurs geworden, verwacht de gedeputeerde. “We moeten ons er met zijn allen voor inzetten dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan”, noemt hij hiervoor een van de actiepunten. Innovatie is een ander, bijvoorbeeld in de vorm van robotisering en verdere digitalisering. Die twee ontwikkelingen helpen ook weer om een ander maatschappelijk vraagstuk - verduurzaming - te realiseren. “Er zijn in Zeeland vele voorbeelden te noemen waarbij innovaties op meerdere vlakken positief zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Livestream

Kijk voor meer informatie over de Zeeuwse innovatieprijs Emergo op www.emergo-innovatieprijs.nl. Tijdens de livestream woensdagmiddag sluiten de genomineerden via videoverbinding aan en worden in de studio juryleden en HZ-studenten die onderzoek deden naar de genomineerden ontvangen. De uitreiking is om 16.00 uur en voor iedereen te volgen op: www.emergo-innovatieprijs.nl/uitreiking.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Chauffeurs

Tholen

Meerdere vcatures

Zeeland en West-Brabant

Voorman van de constructieafdeling

Yerseke

Woonbegeleider

Oost-Souburg

Schoonmaker

Yerseke