Foto:

Het vertrouwde Bevrijdingsfestival Zeeland op meerdere locaties

VLISSINGEN – De dertigste editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt een bijzonder festival. Het is niet alleen het eerste Bevrijdingsfestival sinds drie jaar, maar het is ook meerdere locatie in de stad, waarbij het Scheldekwartier het festivalhart zal zijn. Het programma is wel als vanouds: toffe muziek en indrukkende lezingen. Daar komt dit jaar ook nog een Vrijheidsmaaltijd bij, met een heuse Vrijheidssoep.


Het Bevrijdingsfestival in de binnenstad van Vlissingen gaf altijd veel sfeer, maar vroeg ook veel begrip van omwonenden en ondernemers. “Er waren verschillende redenen om een andere locatie voor het festival te zoeken,” vertelt Pieter Ventevogel,festivaldirecteur van Cultuurwerf. “Zo moest er de mogelijkheid zijn om te werken met toegangstickets. Gelukkig is dat niet nodig en kan iedereen komen en gaan wanneer die wil. Het Scheldekwartier is het nieuwe festivalhart. De rauwheid van de plek en de ontwikkelingen die er zijn met de nieuwe inrichting zijn heel inspirerend. Het is goed bereikbaar en minder mensen zullen overlast ervaren.” Door de verschillende podia te verspreiden over de stad zullen de bezoekers meer ervaren dan ze van oudsher gewend zijn. “We willen een festival voor alle mensen. Daarom is het gratis toegankelijk. We hebben gezocht naar verschillende manieren om het thema onder de aandacht te brengen. Daarbij belichten we vooral de humanitaire kant. De oorlog in Oekraïne zal aan bod komen, maar er zijn meer plaatsen in de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Door met elkaar in gesprek te gaan, wat je mening ook is, kunnen we de inhoud een podium bieden. De muziek is ‘slecht’ een middel om aandacht te krijgen voor vrijheid.” Het populaire DJ/MC duo Team Peach heeft geholpen met de programmering van het Liberty programma. “Zij weten precies welke artiesten goed zijn en door jongeren gevolgd worden. Het zijn grote namen die we hebben kunnen binnenhalen, dus het wordt een fantastisch festival.”

Naast muziek is er veel ruimte voor lezingen, kunst, poëzie en projecten met scholen en de ZB. “We zijn het hele jaar bezig met het thema vrijheid onder de aandacht te brengen. 5 mei is daar het hoogtepunt van. Dit jaar zijn er op verschillende plaatsen vrijheidsmaaltijden en is er Vrijheidssoep in blik te koop.Mensen met verschillende achtergronden gaan samen aan tafel, dat kan niet anders dan een mooie ervaring worden.”

Meer over het Bevrijdingsfestival Zeeland is te vinden op:www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief