Pati en Lisa zijn creatief bezig bij Art4Kids.
Pati en Lisa zijn creatief bezig bij Art4Kids. (Foto: Jessica Rovers)

Kinderen exposeren bij Kunst- en Natuurroute Wemeldinge

  Actueel

WEMELDINGE – De kinderen van Art4Kids hebben de afgelopen maanden binnen verschillende disciplines tal van kunstwerken gemaakt. Zo'n zeventig daarvan zijn vanaf vrijdag (7 juni) te zien tijdens de Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge.


Het kunstproject Art4Kids is een initiatief van kunstenares Jozien Weststrate uit Wemeldinge. Zij was betrokken bij het opzetten van de Kunst- en Natuurroute door haar dorp en was twintig jaar bestuurslid. Enkele jaren geleden besloot ze een kindergroep op te richten. Art4Kids ontvangt inmiddels al voor het vierde jaar jongens en meiden van zes tot en met twaalf jaar die creatief willen bezig zijn en kunst willen ontdekken.

Penseel

“We proberen ze onder begeleiding van een kunstenaar iets bij te brengen”, vertelt Weststrate. “Welke kleuren gebruik je? Hoe zet je een schilderij op en wat heb je daarbij allemaal nodig? Waarom gebruik je een bepaald penseel? Dit jaar hebben we negen projecten gehad met negen verschillende kunstenaars.”

Boer

Momenteel leren de kinderen over geometrisch tekenen van Marius Weststrate, de echtgenoot van Jozien Weststrate. Zelf is zij eveneens actief in de kunst. “Ik was bloemiste van beroep en heb toen ik ziek werd veel keramiek gemaakt. Nu ben ik aan het kantklossen en help de kinderen om iets te leren. Mijn man en ik kennen veel kunstenaars en zij komen overal vandaan."

Art4kids is volgens Weststrate ook bedoeld om het kunstklimaat in Zeeland te stimuleren. "Elk jaar gaan we bij een boer kunstwerken maken van hooi; een kip, konijn of poes. Ook hebben we een project gehad met schelpen, die we zelf gezocht hebben. Het thema hierbij was 'voeten'.” De groep bestaat nu uit 24 kinderen, die zich per project kunnen inschrijven.

Paaseieren

Sommige kinderen komen al vanaf het eerste jaar naar Art4Kids. Weststrate vindt het mooi om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen. “In het begin zijn sommigen nog wat angstig, maar ze gaan steeds meer vragen. Het is hier allemaal heel ontspannen; niets moet, alles mag. De meesten zijn hier zo ontzettend graag, dat ze elke dag wel zouden willen komen.” Dat geldt ook voor de 10-jarige Lisa, die later de kunstacademie wil gaan doen. “Ik doe dit nu ongeveer een jaar en ik vind het leuk, want ik hou van kunst maken en van tekenen. Je kan hier je vrije gang gaan. Je mag iets natekenen of je eigen fantasie er in stoppen. Dat vind ik heel fijn, want ik heb veel fantasie, maar ik werk ook graag precies. Het leukst vond ik het vlinder-schilderen en de paaseieren. Nu ben ik bezig met het schetsen van figuren die ik later ga overtekenen met fineliner. Ik wil zeker verder in de kunst. Ik hou van kunst en werken met mijn handen.”

Meer informatie

De Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge, waarbij ook Art4Kids exposeert, is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag (7, 8 en 9 juni). Kijk voor meer informatie op www.kunstroute.net.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief