Britt (links naast bord) en enkele van de andere opruimers, zoals burgemeester Hieltjes (rechts naast bord).
Britt (links naast bord) en enkele van de andere opruimers, zoals burgemeester Hieltjes (rechts naast bord). (Foto: Jessica Rovers)

'Gewoon zonde, zoveel afval op het strand'

  Actueel

WEMELDINGE – Vele mensen ergeren zich aan rondzwervend afval. De 12-jarige Britt doet er ook wat aan. Ze nam het initiatief voor een opruimactie op het strand. Dat vond burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle zo’n mooi plan dat hij kwam helpen met de schoonmaak, net als nog enkele andere kinderen en volwassenen. Britt hoopt dat mensen hun afval niet meer op straat gooien, maar in de afvalbak.


Britt zit in groep acht van basisschool Wemeldinge en gaat graag naar het strand. Ze ergert zich aan de grote hoeveelheid troep die mensen hier achterlaten en besloot in actie te komen. Om bezoekers te verzoeken het strand schoon te houden, bedacht Britt een slogan. Die is nu terug te vinden op een informatiebord op de dijk: ‘Iedereen blij. Hou het strand afvalvrij!’.

Zonde

Britt bedacht deze plannen door de verkiezing van kinderburgemeester in de gemeente Kapelle, vertelt ze. Dat is ze niet geworden, maar toch wilde ze graag iets met haar ideeën doen. “Ik ben samen met mijn ouders naar de gemeente gegaan, want ik was uitgenodigd door een wethouder. Ik heb een powerpoint-presentatie gemaakt waarin ik uitlegde dat ik veel naar het strand ga en het gewoon zonde vind hoeveel afval daar ligt. Als iedereen opruimt, is dat helemaal niet nodig.”

Slogan

De opruimactie woensdag was een succes. “We hebben heel veel sigarettenpeuken, bierdopjes, flesjes, snoeppapiertjes en blikjes verzameld. Ik vind het heel leuk dat de burgemeester is komen helpen. We zijn niet met veel mensen, maar belangrijke mensen doen dus ook mee. Ik hoop dat er door de slogan minder afval achtergelaten gaat worden. Ik heb met de wethouder bedacht dat als er binnenkort toch weer veel afval ligt, we weer met de scholen het strand gaan schoonmaken. Het strand is voor iedereen, dus het is voor veel mensen belangrijk dat het strand schoon blijft.”

Stimuleren

Zo denkt burgemeester Hieltjes er ook over. “Als een meisje van twaalf jaar al zegt: dit is niet normaal, dan vind ik dat je daarmee wat moet doen. Ik maak graag tijd vrij om nu, voor het zomerseizoen begint, het strand vrij te maken van afval. Dat is echt een probleem. Het Nationaal Park Oosterschelde is kwetsbare natuur, waarvan veel mensen willen genieten. We hebben om de dertig meter een prullenbak neergezet, maar toch komt nog veel afval in de zee of op het strand terecht."

Kwetsbaar

Door Britt te helpen met haar actie hoopt de burgemeester ook anderen te stimuleren rommel op te ruimen en vooral geen afval in de natuur achter te laten. "Op drukke dagen worden de bakken extra geleegd en we hopen dat de slogan op het informatiebord eraan bijdraagt dat mensen zich meer bewust worden van het belang van een schoon strand. Het is een simpele, maar duidelijke boodschap. Uiteindelijk begint het bij de bezoeker en de inwoners zelf. We willen stimuleren dat iedereen na een stranddag zijn eigen afval ook weer mee naar huis neemt.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief