François de Dreu is een fanatiek fietser. FOTO ANNET EEKMAN
François de Dreu is een fanatiek fietser. FOTO ANNET EEKMAN (Foto: Annet Eekman)

'Over de Zeelandbrug fietsen met zo'n groot peloton blijft iets prachtigs'

  Actueel

GOES - Duizenden fietsers rijden zondag 15 september mee met de landelijke Ride for the Roses met start- en finishplaats in Goes. Een aantal deelnemers vertelt de komende weken waarom zij meedoen aan het evenement voor KWF. “Ik vind het heel leuk om te fietsen, maar dat is niet de enige reden”, zegt François de Dreu uit Oostkapelle.


Hij omschrijft zichzelf als een fanatieke fietser. “De honderd kilometer is een makkie. Dat doe ik wel vaker”, zegt François de Dreu zonder op te scheppen. Als je zijn naam googelt, staven de resultaten dat. Je ziet de ene na de andere toertocht voorbij komen waaraan hij heeft deelgenomen of nog wil meedoen. De Ride for the Roses heeft voor hem echter een speciale betekenis. De Dreu weet niet hoe vaak hij al aan de start heeft gestaan, maar hij heeft zeker meer dan tien keer meegedaan. “Mijn vader is overleden aan een hersentumor toen ik zeventien jaar was”, vertelt de Walchenaar, die werkt bij Evides Waterbedrijf. “Ik heb niet de illusie dat ik de ziekte kan genezen, maar op deze manier kun je, samen met heel veel andere mensen, wel iets doen.”

Indrukwekkend

Het saamhorigheidsgevoel is één van de zaken die De Dreu aantrekkelijk vindt aan de Ride for the Roses. Vooral het begin vindt hij elke keer mooi. “Alle toertochten hebben wel iets unieks, maar als ik het lied ‘The Rose’ hoor bij de Ride for the Roses en iedereen muisstil is en alles een plekje geeft, vind ik dat altijd indrukwekkend. Je hebt dan een soort van deja vu. Je weet dat heel veel mensen net zoiets als jij hebben meegemaakt en dat het belangrijk is om door te gaan met de strijd.”

Agenda

Zeker als geoefend fietser heeft De Dreu keuze uit gigantisch veel toertochten voor goede doelen, maar alleen de Ride for the Roses staat standaard in zijn agenda. “KWF is voor mij het mooiste doel en de tocht is vertrouwd. Soms lijkt het ook een soort reünie. Ik fiets vier keer per week door Zeeland, maar blijf het mooi vinden. Met zo’n groot peloton over de Zeelandbrug fietsen blijft iets prachtigs. Je kunt ook naar Frankrijk gaan en zes keer tegen dezelfde berg op fietsen, maar ik doe liever dit.”

De Dreu is één van de vele voorrijders. Het is een belangrijke taak. Hij geeft de snelheid aan in de groep en zorgt dat iedereen de route volgt. “Sommige mensen vergeten wel eens dat het om een toertocht gaat”, lacht hij. “Als voorrijder kijk je met andere ogen naar zo’n evenement. Je wil dat alles goed verloopt en probeert alle deelnemers een leuke dag te bezorgen.”

Inschrijven

Inschrijven voor de Ride for the Roses kan via de website www.ridefortheroses.nl.

BIJDRAGE EUGÈNE DE KOK

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Meerdere vacatures

Roosendaal

Administratief medewerker

Sint Annaland

Chauffeur Internationaal (CE)

Benelux en Noord Frankrijk.

Medewerker bediening

Oostkapelle

RMO Chauffeurs

Roosendaal

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief