Leden van De Herberg in hun nieuwe overhemden.
Leden van De Herberg in hun nieuwe overhemden. (Foto: Eric Eversdijk)

Biljartvereniging De Herberg bestaat 35 jaar

  Actueel

KAPELLE - Een uitgebreid ritueel zoals Jan Beenakker dat heeft voor het biljarten, is niet noodzakelijk. Bij biljartvereniging De Herberg in Kapelle zijn de clubavonden op dinsdag ook in korte broek te bezoeken. “Kom gewoon gezellig kijken”, adviseert verenigingsvoorzitter Beenakker. Als cadeau voor het 35-jarig jubileum zou de club graag nieuwe leden verwelkomen.


Op zaterdag 6 juli viert de biljartvereniging het jubileum tijdens het eindejaarsfeest van de competitie, waarbij de drie beste spelers van het seizoen worden bekendgemaakt. Beenakker zit er niet bij, vreest hij. “Ik denk zelfs dat ik de rode lantaarndrager word”, lacht hij. Deze twijfelachtige eer is voor de hekkensluiter van de ranglijst. Zijn of haar naam prijkt het hele jaar onder de rode lamp in café De Herberg, waar de biljarters spelen. “Het is als voorzitter ook wel eens leuk om daar te hangen”, klinkt Beenakker sportief.

Strik

De 60-jarige inwoner van Biezelinge is al bijna het hele bestaan - zeker 33 jaar - verbonden aan de biljartclub. “Ik heb er van alles meegemaakt. Zo heb ik Nk’s gespeeld en ben een paar keer clubkampioen geworden.”

Het wereldje is volgens hem weinig veranderd. “De leden vergrijzen alleen wat, dus het zou mooi zijn als er jongere mensen bijkomen.” Dames zijn ook van harte welkom. “We hebben nu drie vrouwelijke leden en dat is beregezellig.” Wie het spelletje leuk vindt, moet zeker eens komen kijken, vindt Beenakker. “Een nette blouse, zwarte broek en strik zijn al lang niet meer verplicht. Tijdens de wedstrijden hebben we wel allemaal hetzelfde overhemd aan, maar op de clubavonden kun je gewoon in je t-shirt en korte broek komen.”

De Herberg heeft zo’n veertig leden, van wie iets meer dan de helft in vier teams meedoet aan de bondscompetitie van zuidwest-Nederland. De anderen zijn donateur en spelen in de clubcompetitie. De meeste leden komen uit Kapelle en Biezelinge, maar er zijn ook leden uit Wemeldinge en de gemeente Goes.

Witlof

Beenakker is al meer dan zijn halve leven bij de biljartclub te vinden, omdat hij het een mooi spel vindt en het gezellig is. “Soms zitten we tot in de nacht te kletsen met de tegenstanders. En biljarten is ontspannend, hoewel...ik ben ook wel eens zenuwachtig voordat ik moet spelen”, bekent hij. Om die zenuwen te beteugelen heeft hij in de loop der jaren een heel ritueel ontwikkeld. “Ik eet altijd witlof voor het biljarten. Zonder verlies ik. Met witlof heb ik nog een kans. Ik draag ook speciale sokken en een zakdoek. De anderen spotten daarmee, maar dat vind ik niet erg. Een keer had ik spruiten op en toen verloor ik. De week erna at ik weer witlof en won ik. Maar de anderen vertikken het helaas om witlof te eten", grinnikt hij.
Een tijd terug dacht de voorzitter erover om te stoppen bij de biljartvereniging. "Toen beloofde de rest meteen dat ze iedere week witlof voor me zouden regelen en dat ik geen taxichauffeur meer hoefde te zijn voor de uitwedstrijden. De witlof koop ik nog steeds zelf, maar gereden heb ik sindsdien inderdaad niet meer, haha.”

Meer informatie

Belangstellenden kunnen op de dinsdagavonden vanaf 19.30 uur een kijkje komen nemen in café De Herberg in Kapelle. “Je hoeft niet meteen contributie te betalen, je kunt eerst uitproberen of je het leuk vindt. Dankzij onze sponsoren AVH Auto’s en café De Herberg kunnen we onze contributie gelukkig laag houden.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Interieurverzorger

Goes / Zierikzee

Bezorgers

Middelburg

Verzorgenden IG

Goes - Hansweert - Krabbendijke - Kruiningen - Yerseke - Rilland

Meerdere vacatures

Kapelle

Bezorgers

Brabant en Zeeland

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief