Johan Eckhardt is vrijwilliger sinds zijn 16e en nog niet van plan te stoppen.
Johan Eckhardt is vrijwilliger sinds zijn 16e en nog niet van plan te stoppen. (Foto: Jessica Rovers)

Huisarts Johan Eckhardt uit Wemeldinge wil nog niet stoppen met vrijwilligerswerk

  Actueel

WEMELDINGE - De Reimerswaalse en Kapelse Bode portretteert de komende weken inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Onder hen is Johan Eckhardt, werkzaam als huisarts met een eigen praktijk en apotheek in Wemeldinge. Al van jongs af aan zet hij zich in voor de maatschappij.


Eckhardt bekleedde verschillende bestuursfuncties bij een tennisvereniging, watersportvereniging en de stichting koepel en werkgroep deskundigheidsbevordering huisartsen. Momenteel is hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). “Ik ben op mijn zestiende begonnen met vrijwilligerswerk", vertelt hij. "In Wemeldinge richtte ik met anderen een jeugdsoos op. Ik stond er niet zo bij stil. Ik dacht: het moet gebeuren, ik kan het, dus doe ik het.”

Samen

De koninklijke onderscheiding kwam voor Johan Eckhardt als een verrassing. “Tot voor het gemeentehuis wist ik er niets van. Alles was uitstekend gepland door mijn vrouw. Ik vond tot voor kort koninklijke onderscheidingen niks, maar omdat het moment leuk was en er waardering uit spreekt, ben ik er heel blij mee. Ik vind het geen kroon op mijn werk, want er zijn zo veel meer mensen die een lintje zouden moeten krijgen, als ze worden voorgedragen.”

Het vrijwilligerswerk is vanzelf op zijn pad gekomen. “Ik heb niets nagejaagd. Ik vind het vooral mooi dat ik bij alle clubs iets heb georganiseerd waarin 'samen' een rol speelt. Zo heb ik bij de tennisvereniging de instuif op vrijdagavond helpen opzetten en bij de zeilvereniging de woensdagavondwedstrijd in het leven geroepen. Die vindt nog steeds plaats.”

Waar Eckhardt ook trots op is, is dat hij hokjes bij verenigingen heeft doorbroken. “Dat geeft voldoening. Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Daarnaast vind ik het contact met mensen en de banden die je onderhoudt belangrijk. Dat zit nou eenmaal in mij.”

Revolutie

Als het aan Eckhardt ligt zouden meer mensen vrijwilligerswerk moeten doen, want hij ziet veel verenigingen die het moeilijk hebben. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de digitale revolutie. “De uitdaging voor de voorzitter is om opnieuw een balans te vinden. Bij de KNNV is er bijvoorbeeld veel onrust ontstaan door de komst van landelijk via websites georganiseerde verenigingen en smartphones, waardoor foto's heel makkelijk kunnen worden geüpload en de berichten over en weer gaan. Het contact onderling is daardoor veranderd. Je hebt de kennis van je buurman minder nodig. Wat is dan de meerwaarde om toch in groepen te blijven lopen? Als je met een groep bent heb je echter meer ogen en zie je meer. Hier houd ik mij als voorzitter veel mee bezig. Ik probeer het contact tussen de verschillende werkgroepleden te stimuleren, zodat er meer communicatie ontstaat verenigingsbreed.”

Milieu

Wat Eckhardt betreft blijft hij zich de komende jaren inzetten. “Zonder vrijwilligers en verenigingen is er geen samenleving. Mensen zullen altijd contact met elkaar blijven zoeken, want zonder kunnen ze niet leven. De KNNV blijf ik doen en misschien ga ik mij nog meer inzetten voor het milieu. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Het is nog nooit gebeurd dat er niets kwam, dus daar maak ik mij niet druk over.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Bezorgers

Wemeldinge

Administratief medewerker

Sint Annaland

Chauffeur Internationaal (CE)

Benelux en Noord Frankrijk.

RMO Chauffeurs

Roosendaal

Gediplomeerd doktersassistente

Sint Annaland

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief