Peter Koeman wandelt met zijn hond Balou graag op het strand bij Waarde.
Peter Koeman wandelt met zijn hond Balou graag op het strand bij Waarde. (Foto: Coby Weijers)

'Waar beter dan in gemeentepolitiek kun je meepraten?'

  Actueel

KRABBENDIJKE - De komende weken portretteert de Reimerswaalse & Kapelse Bode de inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Deze keer is Peter Koeman uit Krabbendijke aan het woord. Hij is gedecoreerd voor twintig jaar werk als gemeenteraadslid. Dat is hij inmiddels niet meer, maar Koeman is nog steeds vrijwilliger, en ook in de politiek.


De 60-jarige Peter Koeman is al sinds zijn tienerjaren actief in de samenleving. “Het begon vanuit het sociaal maatschappelijk werk waarbij ik betrokken was in mijn geboortedorp Waarde”, vertelt Koeman, die sinds 1984 in Krabbendijke woont. Zo rolde hij de politiek in. “Waar kun je beter meepraten over onderwerpen die belangrijk zijn voor je buurt dan in de gemeentepolitiek?”

Rentmeesterschap

Koeman was toen overtuigd CDA’er en dat is hij nog steeds. “Het CDA past het beste bij mij. Zo vind ik het rentmeesterschap een belangrijk thema. Het is onze verantwoordelijkheid om de aarde goed achter te laten voor de volgende generatie.” Ook burgerparticipatie spreekt hem aan. “Iedereen moet zoveel mogelijk meedoen in het leven. Zelf doen en meebeslissen.”

Muziekbond

Als vrijwilliger bij verschillende organisaties geeft Koeman daarin het goede voorbeeld. Hij kreeg zijn lintje voor twintig jaar raadslidmaatschap in de gemeente Reimerswaal. Vorig jaar nam hij afscheid om ruimte te bieden aan ‘nieuw bloed’. Dat wil allerminst zeggen dat hij nu niets meer doet. “Ik ben nu misschien nog wel minder thuis dan toen ik raadslid was”, lacht hij. “Ik ben nog steunfractielid voor het CDA Reimerswaal en voor de waterschapsfractie van CDA Zeeland. En pas geleden ben ik gebombardeerd tot voorzitter van de Zeeuwse Muziekbond”, somt de hobby-trommelaar op.

Netwerken

En dat is niet zijn enige voorzittersfunctie. Die rol vervult Koeman ook bij de CDA Businessclub Zuidwest Nederland. “Hier kun je goed netwerken en ook dat vind ik belangrijk. Daarmee kun je veel voor elkaar krijgen voor bijvoorbeeld de ondernemers in Zeeland”, vertelt Koeman, die in het dagelijks leven accountant is. Dankzij de kennis en contacten die hij opdoet via netwerkbijeenkomsten wist hij een beleidsaanpassing bij de Belastingdienst te bewerkstelligen. “Dat vind ik een mooie herinnering. Door nieuwe regels belastte de fiscus mensen die met vroegpensioen waren als zij nog af en toe aan de slag gingen bij hun voormalige werkgever. In die tijd was Jan Kees de Jager (mede-CDA’er, redactie) nog minister van Financiën en ik heb toen voor elkaar gekregen dat dit aangepast werd.”

Verhuizen

Op de dag van de lintjesregen in april was Koeman zijn zoon aan het helpen met de voorbereidingen voor zijn verhuizing, toen er opeens een limousine de straat inreed. Koeman legde wel de link met de lintjesregen, maar dacht dat er iemand anders werd opgehaald. “Totdat mijn zoon zei dat de limousine voor mij kwam. Stond ik daar in mijn versleten spijkerbroek, haha.” Gelukkig had zijn zoon een pak voor hem geregeld en kon Koeman in stijl de Johanneskerk in Kruiningen inlopen. Daar zat zijn familie, onder wie zijn drie kinderen, al klaar voor de lintjesregen. “De koninklijke onderscheiding voelt als waardering voor mijn inzet als volksvertegenwoordiger in Reimerswaal.” Dat is hij maar liefst twintig jaar geweest, en met veel plezier. “Als ze me hadden gevraagd om nog een raadsperiode te blijven, had ik dat graag gedaan. Maar er staat nu een nieuwe, goede fractie waarin ik alle vertrouwen heb.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>