Allerlei soorten kunst komen samen in het treinstation.
Allerlei soorten kunst komen samen in het treinstation. (Foto: Jessica Rovers)

Station Krabbendijke moet kunstcentrum worden

  Actueel

KRABBENDIJKE – Na een leegstand van ruim veertien jaar heeft de wachtruimte van het treinstation van Krabbendijke eindelijk een nieuwe bestemming. Amateurkunstenares Marieke Lobbezoo-Derks biedt met haar atelier 'Zeeklei' ruimte aan mensen voor het ontplooien van creatieve activiteiten. Zelf gaat zij twee middagen in de week beelden maken van klei. Vanaf 2 oktober is het stationsatelier elke woensdag- en vrijdagmiddag open.


Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen en vanaf januari op woensdag zelf ook meedoen of plaatsnemen achter een schildersezel. Carolien Boone gaat op donderdagochtend om de week kaartjes maken. Natasja Mulders en Cynthia Verton gaan eens in de maand op zaterdagochtend workshops geven in sieraden maken van zilverklei en aluminium. De Zeeuwse Volks Universiteit komt in februari 3 maanden op donderdagmiddag schilderles geven.

Praathuisje

De NS heeft de ruimte gebruiksklaar gemaakt door deze te schilderen en te voorzien van een wastafel en inbouwkasten. Ook is er een openbare toilet gebouwd. Stationsmanager Armando Marquard is erg blij met de komst van het atelier. “Er waren in het verleden wel eerder initiatieven om de ruimte opnieuw te openen, maar deze optie is wat ons betreft ideaal. Treinreizigers hebben nu een ruimte waar ze kunnen wachten en mensen kunnen hier doen wat ze leuk vinden. Daarnaast is er een stukje toezicht en sociale veiligheid.” Lobbezoo vertelt dat het idee voor het atelier ontstond in het praathuisje op het strandje van Krabbendijke waar zij in de zomermaanden schildert. “Via beleidsmedewerker Irina Thio, die mij vaak kwam opzoeken, hoorde ik dat de gemeente een bestemming zocht voor het stationsgebouw. Vorig jaar vroeg August Eggebeen van het Sociaal Team Krabbendijke mij of ik de kartrekker wilde worden en zo is het balletje gaan rollen.”

Centrum

Als het aan Lobbezoo ligt wordt het aanbod in de wachtruimte in de toekomst verder uitgebreid. “Dit kunnen allerlei vormen van kunst zijn; houtsnijkunst, leerbewerking, bloemsierkunst of textiele werkvormen. Het naastgelegen huis is volgens haar een mooie ruimte om haar piano- en gitaarlessen te geven, maar ook om er bijvoorbeeld exposities te houden. “De voormalige bewoonster geeft yogalessen en het zou mooi zijn als zij terugkomt om dit hier te doen. Ik hoop dat het stationsgebouw een cultureel centrum wordt; een gebouw van de kunsten. Mensen uit Reimerswaal moeten altijd naar Goes of Bergen op Zoom om creatieve activiteiten te kunnen ondernemen. Eindelijk is er nu hier iets”, zegt de voormalig kleuterjuf. “Ik ben gestopt als kleuterjuf, omdat ik het onderwijs te kennisgericht vind. Er is te weinig aandacht voor kunst, terwijl er heel veel kinderen en volwassenen zijn die graag met hun handen werken en creatief zijn. Ik hoop dat het atelier hier nu in kan voorzien. Er is ontzettend veel vraag naar. Zowel van mensen die workshops willen geven, als mensen die creatief of kunstzinnig bezig willen zijn.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/stationkrabbendijke.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meest gelezen

Meest geliked

'Inspiratie kun je doorgeven' 13/2
Zeeland vestigt hoop nu op kabinet 12/2
'Je bent creatief bezig en lost problemen op' 13/2
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief