Ingrid van den Broek leest in het bijzijn van burgemeester Van Egmond voor uit haar boek 'Het geheim van Sophie'.
Ingrid van den Broek leest in het bijzijn van burgemeester Van Egmond voor uit haar boek 'Het geheim van Sophie'. (Foto: Jessica Rovers)

'Inspiratie kun je doorgeven'

  Actueel

YERSEKE – Op basisschool Parelmoer in Yerseke kreeg burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal dinsdag het eerste exemplaar van het kinderboek 'Het geheim van Sophie' uitgereikt door schrijfster Ingrid van den Broek. Zowel deze Yersekse auteur als de burgermoeder las een deel van het verhaal voor aan de groepen 3 en 4. Het boek speelt zich voornamelijk af in Yerseke en gaat over allerlei thema's waarmee kinderen te maken kunnen krijgen, zoals verhuizing, verdriet en vriendschap. 


'Het geheim van Sophie' gaat over een meisje dat in Yerseke komt wonen, omdat haar moeder hier gaat werken. Op het Lelieplein komt ze erachter dat Vlekje, de kat van de buren, kan praten. Vlekje neemt haar mee naar het land van de Obbelebobbele en de Brubbels. Zij hebben Sophies hulp nodig om de dieren en de natuur te helpen. Die zijn in de problemen gekomen door vervuiling. 

Zwerfafval

De natuur speelt niet alleen een centrale rol in het boek, maar was ook één van Van den Broeks belangrijkste inspiratiebronnen bij het schrijven van het boek. "Mijn man en ik wonen nu ruim twee jaar met veel plezier in Yerseke. De natuur in de Moer is ontzettend mooi, maar ik kan heel verdrietig worden door alle rotzooi die hier door mensen wordt achtergelaten. Het boek heeft, zonder belerend te zijn, een belangrijke boodschap over hoe we zouden moeten omgaan met zwerfafval."

Mist

Alle personages in het boek zijn fictief, alhoewel Van den Broek namen heeft gebruikt van mensen om haar heen, zoals die van haar kleinkinderen. "Ik heb mijzelf en mijn man Rinus als passanten opgenomen in het verhaal. De rest is wel echt fictie. Als kind had ik al veel fantasie. Dat is altijd zo gebleven. Ik reisde met Rinus op onze zeilboot de Atlantische Oceaan rond en als we in de mist voeren zag ik altijd voor me dat, als we er aan de andere kant weer uitkwamen, we in een andere wereld of tijd zouden zijn." 

Levensmissie

Ook over haar zeilreis schreef Van den Broek een boek. "Ik werk al jaren als coach en consulent en ik wil mensen inspireren het beste in zichzelf naar boven te halen. Dat zie ik als mijn levensmissie. En of dat nou kleine of grote mensen zijn, dat maakt niet uit. Ik vind het belangrijk om iets door te geven. Het schrijven geeft mijzelf ook weer inspiratie en dat kan ook iets zijn wat je doorgeeft. Daarnaast vind ik het belangrijk dat kinderen in hun fantasie blijven en lezen draagt bij aan hun ontwikkeling." 

Goed doel

Van den Broek heeft het einde van 'Het geheim van Sophie' zo geschreven dat er een vervolg op zou kunnen komen. "Of dat er ook komt, weet ik niet, maar ik heb nog zoveel ideeën en ik blijf sowieso schrijven." 

Het boek 'Het geheim van Sophie' is verkrijgbaar via bol.com, het Boekengilde, bij Ingrid van den Broek zelf en bij kledingwinkel Nicky Noe Fashion in Yerseke, die een deel van de opbrengst doneert aan een goed doel.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief