Afbeelding

Vrolijke verkiezingsavond op Eversdijk

Algemeen

EVERSDIJK – Het buurtschap Eversdijk moet woensdag bij de landelijke verkiezingen welhaast twee records hebben gevestigd. Ten eerste de hoogste opkomst aan stemmers per hoofd van de bevolking en ten tweede het gezelligste stembureau. Dankzij de speciale stembus van de gemeente Kapelle die naar de Noordhoeksewegeling kwam, konden Eversdijkers volgens burgemeester Anton Stapelkamp voor het eerst in de geschiedenis in hun eigen buurtschap stemmen.

Eversdijk telt 27 woningen. Afgaand op het aantal belangstellende stemmers voor de Tweede Kamerverkiezingen moet de opkomst woensdag bijna honderd procent zijn geweest. De knalrode Kapelse stembus stond van 18.30 tot 20.45 uur in het buurtschap. Eerder die dag had de opvallende Amerikaanse schoolbus al verschillende locaties in Wemeldinge en Kapelle aangedaan.

Stembus Bij de vorige verkiezingen moesten de inwoners van Eversdijk nog naar Biezelinge om hun stem te kunnen uitbrengen. Dankzij de stembus konden ze nu praktisch voor de deur terecht. Deze schoolbus rijdt ’s zomers op de Bevelanden rond voor toeristen. Het idee van het rijdende stemlokaal was afkomstig van burgemeester Anton Stapelkamp, al gaf hij onmiddellijk toe dat hij het weer elders had opgepikt.

Ludiek Op meer plekken in het land waren vorig week ludieke acties opgezet rond de verkiezingen, zoals stemmen per boot op de Marker Wadden. Burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal stuurde alle jonge inwoners in zijn gemeente die voor het eerst mochten stemmen een persoonlijke brief om hen het belang van stemmen op het hart te drukken.

Honderd Het rondrijdende stembureau werd bemand door Rinus Oosdijk, Bram Jille, Frans Theunissen en chauffeur Marcel Roelse. De hele tijd dat de bus in Eversdijk stond was er volop aanloop en gezelligheid. “We hebben nu honderd jaar algemeen kiesrecht. En voor het eerst in honderd jaar is er een stembureau in Eversdijk”, glunderde burgemeester Stapelkamp. “Het is toch het feest van de democratie. Iedereen komt hier met een glimlach. De opkomst is fantastisch.” Na de verkiezingsdag liet Stapelkamp weten dat het totale percentage stemmers in zijn gemeente van 82 procent van de vorige keer was gestegen naar 88 procent. ‘Prachtig dat zoveel Kapellenaren hun betrokkenheid bij democratie toonden’, twitterde hij.

Uniek In de schuur van het fruitteeltbedrijf van Tom en Elsbeth van der Meer aan de Noordhoeksewegeling stonden woensdag koffie, thee, koekjes, een wijntje of wat sterkers klaar voor de kiezers. “Uniek, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wat een goed idee”, aldus inwoner Ad Zuidweg. “Maurice de Hond hebben we nog niet gezien”, reageerde Tom van der Meer lachend.

Buurtvereniging Eversdijk kent een actieve buurtvereniging, die ook nauw betrokken was bij de komst van de stembus. Op 31 maart houdt de vereniging haar jaarvergadering, met aansluitend een toneelvoorstelling. Begin juni wordt ieder jaar een barbecue gehouden bij een van de leden thuis. Nelly Slabbekoorn heeft de buurtvereniging destijds helpen oprichten, samen met onder anderen Jos de Regt. “Bijna iedereen hier is lid”, zegt ze. “Zelfs als je verhuist uit Eversdijk word je niet geroyeerd.”

Herhaling De mannen van de stembus konden nog niet aan de borrel. Zij moesten nuchter blijven voor het tellen van de stemmen, in weerwil van de verlokkingen van de welgevulde borreltafel. De stembus is voor herhaling vatbaar, vond iedereen.

BIJDRAGE PETER URBANUS

eversdijk 006

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief